"Список бажань": західні чиновники оцінили мирний план Зеленського

Один із західних чиновників назвав документ "списком бажань".

У плані перемоги президента України Володимира Зеленського немає значних сюрпризів, і він не кардинально змінив ситуацію. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на західних чиновників, ознайомлених із документом.

Західні офіційні особи намагаються знизити очікування щодо плану завершення війни, який Зеленський має представити цього тижня в Нью-Йорку. Вони зазначають, що в ньому не передбачається прориву у врегулюванні конфлікту з Росією. Оцінка плану підкреслює песимістичні настрої серед союзників, оскільки війна триває вже третій рік. Водночас зростають побоювання щодо можливої зміни підтримки України в разі повернення Дональда Трампа на посаду президента США після виборів.

"Негативна оцінка плану підкреслює поглиблення почуття песимізму серед країн-союзників, оскільки війна тягнеться вже третій рік. Союзники також побоюються послаблення підтримки України, якщо колишній президент Дональд Трамп повернеться на посаду після виборів лише через шість тижнів", - йдеться у статті.

Західні чиновники припускають, що може настати час для нового раунду переговорів із Володимиром Путіним — безпосередньо із Зеленським або через інші країни. Також починає виникати занепокоєння щодо безпеки самих західних країн через продовження Росією виробництва зброї, яка може бути використана за межами України.

"Західні країни також починають турбуватися про власну безпеку, оскільки Росія продовжує виробництво зброї, яка може використовуватися за межами України"

Наразі немає ознак того, що Кремль планує відступити, хоча обговорюються можливі контакти з Путіним перед самітом Групи 20 у Бразилії, запланованим на листопад. Західні лідери не виявляють бажання задовольнити всі вимоги України щодо надання більш сучасної зброї. Наприклад, США намагаються знизити сподівання Києва на схвалення використання ракет великої дальності для ударів по цілях на російській території.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Зеленський пояснив, чи прописані у плані перемоги переговори з РФ