Спекуляції на гарячій темі: у Міненерго відреагували на заяви Путіна про українську ГТС

Українська ГТС може прокачувати до 120 млн кубометрів на день

Заява очільника Росії Володимира Путіна щодо того, що наша газотранспортна система може не витримати нового збільшеного транзиту російського голубого палива, це - чергові спекуляції та маніпуляції Кремля на гарячій темі. Міністерство енергетики своєю чергою повідомляє про кількість аварій, що мають місце в газотранспортній системі сусідньої країни. Про це інформує "Радіо Свобода", оприлюднюючи коментар помічника керівника цього міністерства Олени Зеркаль.

За словами радниці міністра, РФ цього року експлуатує нашу газотранспортну систему далеко не на повну можливість.

Вона сказала, що українською трубою йде лише 20 % від тої кількості, яку можна поставляти до країн Євросоюзу. Зараз постачається 85 млн кубометрів за день, а можна збільшувати прокачування до 120 млн кубометрів.

Радниця зазначила, що слова російського президента про виконання його країною заключених контрактів - це чергові маніпуляції, як з цифрами, так і з фактами. Два роки тому, коли ремонтувалась вітка "Північного потоку-1", через українську трубу йшла рекордна кількість газу -300 млн кубометрів на день і все було добре. Замовники його отримали.

Пані Зеркаль згадала і про статистику аварій в російській ГТС. І підсумувала, що їх кількість, що відбувається на маршруті в Росії і скільки на території України, то цю статистику навіть не можна порівнювати.

При цьому, свій скандальний вислів, про українську трубу, яка може лопнути, очільник Кремля озвучив ще 6 жовтня цього року.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що Путін повідомив, коли пустять газ другою ниткою "Північного потоку-2".