Головна Новини Політика зовнішня політика Що потрібно робити Заходу для стримування Путіна: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що потрібно робити Заходу для стримування Путіна: думки експертів

Експерти розповіли, чи готові країни Заходу до кардинального стримування агресії з боку Російської Федерації

29 грудня 2020, 14:52
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що країнам Заходу для "стримування" російського лідера Володимира Путіна необхідно виконати три умови: перестати сумніватися щодо істинних намірів Кремля, мати рішучість до дії та "інвестувати набагато більше ресурсів, щоб утримати Кремль від подальших агресивних кроків". Наскільки це стримає Путіна і наскільки готовий Захід до таких дій — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Що потрібно робити Заходу для стримування Путіна: думки експертів

Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Головне — вміти чинити опір

Керівник аналітичного відділу в Центрі контент-аналізу Сергій Стуканов впевнений: "Якщо говорити про Україну, то Путіна стримає тільки наша здатність чинити опір. Немає сумніву, що Путін буде використовувати будь-яку можливість просунутися вглиб України, щоб відхопити ще якусь частину нашої території. Але завжди буде робити це під прикриттям, гібридним способом. Росія навряд чи стане вдаватися до відкритої агресії. Вона завжди буде камуфлювати свої дії під "місцеві ініціативи та устремління", під "референдуми", під "народні ополчення" і т.д. І удавати, що "їх там немає". Гібридність її дій є, на думку Росії, гарантією того, що Захід не буде вдаватися до жорсткої відповіді, до жорстких санкцій".

Експерт пояснює, що Захід завжди прагне досконально розібратися в ситуації. І Росія використовує це. "Мовляв, "не все так однозначно", "вони самі виступили проти хунти", "це волевиявлення людей". Гібридність дій дозволяє Росії поглиблювати окупацію, але при цьому "напускати пилу в очі", повторюючи, як мантру, брехню про "внутрішньоукраїнський конфлікт", в якому РФ є начебто не учасником, а лише посередником, як Німеччина і Франція.

"Тому, з одного боку, Кулеба прав, коли говорить, що Заходу треба сприймати Росію як справжню загрозу і не сумніватися в її злих намірах. І коли закликає країни Заходу жорсткіше відповідати Росії. З іншого боку, очевидно, що радикального посилення санкцій найближчим часом чекати не доводиться. Росія не буде давати для цього прямих приводів, а дипломатичних зусиль України для посилення санкцій не вистачить, — каже Сергій Стуканов. — Тому, якщо щось і буде стримувати Путіна від поглиблення агресії, то це, повторюся, наша здатність цьому запобігти".

Для цього, впевнений експерт, потрібно вчасно запобігати будь-яким провокаціям, будь-яким спробам проголошення якихось "республік" або якимось "референдумам"; запобігати спробам легітимації та легалізації квазіутворень "ЛДНР"; системно і переконливо просувати українську порядку денного.

Росія — в неоднозначній ситуації

На думку експерта-міжнародника, кандидата політичних наук Олександра Мішина, якщо подивитися на поточний внутрішнє і міжнародне становище Росії, то вона знаходиться в неоднозначній ситуації.

"За визнанням самих російських чиновників, економіка країни "припала". І на тлі падіння попиту на викопні енергоносії, дана тенденція може закріпитися, — зазначає експерт. — У політичному плані спостерігається посилення підкилимної боротьби за владу між путінськими фаворитами, які пересиділи на своїх постах, вперлися головами в стелю своїх посад і подумують про підвищення. А можливості для зростання в поточній конфігурації "Політбюро" практично вичерпані. На міжнародній арені РФ десь тактично виграє, але великої стратегії немає. Яка задумка російського керівництва при побудові сфери глобального впливу, крім як відвоювання території у колективного Заходу, неясно".

Просто як такої альтернативної моделі розвитку Росією не висувається, вважає Олександр Мішин. До того ж, підкреслює він, російські обивателі проти нарощування витрат на сумнівну міжнародну експансію Кремля.

"Але, як відомо, їх думка факультативно — і путінське керівництво продовжує курс на експансію в різних точках світу: від Африки до Арктики. Йде нарощування вкладень і в мілітаризацію країни. У тому числі — в розробку новітніх зразків високоточної зброї — важкі ракети шахтного базування "Сармат" 5 покоління, гіперзвукові ракетні авіаційні комплекси "Кинджал", гіперзвукові комплекси "Авангард", лазерна зброя "Пересвет". Що важливо, лише 40% стратегічних наступальних озброєнь Росії підпадають під дію міжнародних договорів щодо обмеження та контролю, на кшталт СНО-3", — акцентує експерт.

Він також звертає увагу, що Росія продовжує нарощувати вкладення в "гібридні війни", зокрема хакерські атаки на кшталт Sunburst, втручається в хід виборчих процесів в різних державах світу, є факти фінансування терористичних акцій.

"Якщо вивчити стратегічні документи сфери безпеки США і країн ЄС, то російська загроза дуже добре усвідомлюється, і розробляються стратегії протидії режиму президента Путіна, — каже Олександр Мішин. — Багато вжитих заходів дуже болючі для чинного російського керівництва, особливо, мова йде про міжнародні санкції, що сковують розширення російських агресивних дій. Але, безумовно, вжитих заходів недостатньо. Необхідно модернізувати підходи до РФ в сторону їх посилення. Чи зупинить це президента Путіна? Немає однозначної відповіді, адже він просто збірний образ певної частини російських еліт, які мислять лише категоріями експансії. Але, як уже згадувалося, такий підхід подобається не всім росіянам, тому що їхнє життя не покращується, а ресурси йдуть на незрозумілі проекти суперзброї, які невідомо коли окупляться. Люди бояться повторення надриву Росії за сценарієм СРСР, що може мати непередбачувані наслідки для всього світу".

Раніше "Коментарі" писали, що глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україні потрібно досягти мирного співіснування з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини