Швейцарія підтримала "мирний план" Китаю: з’явилась реакція України

Україна розчарована заявою Швейцарії про підтримку китайсько-бразильського "мирного плану".

Міністерство закордонних справ України відреагувало на рішення Швейцарії підтримати "мирний план" закінчення війни, який пропонує Китай та Бразилія. Українське відомство заявило, що розчароване та не розуміє логіки в заяві Швейцарії.

МЗС України вказує, що немає потреби у створенні додаткових форматів для досягнення миру, адже існує формула миру, яка надає можливість для різних бачень та концепцій щодо закінчення війни в Україні в рамках міжнародного права.

"Будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на Статут ООН та не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними. Такі "мирні ініціативи" лише створюють ілюзію діалогу, в той час як агресор продовжує свої злочинні дії", - йдеться в заяві МЗС України.

Також українське МЗС наголосило, що розчароване заявою Швейцарії, адже на спільному першу Саміт миру чітко встановили, що закінчення війни має базуватись на двох принципах:

  • - нічого про Україну без України.
  • - пропозиції мають ґрунтуватися на Статуті ООН та включати повагу до суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

"Українська сторона розчарована інформацією щодо підтримки швейцарською стороною так званого "Китайсько-бразильського консенсусу з 6 пунктів". Ми не можемо зрозуміти логіки такого рішення", - заявили в МЗС України.

Українське відомство закликало Швейцарію та інші країни уникати "мирних ініціатив", які не визнають факту збройної агресії проти України та прирівнюють жертву і агресора.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Швейцарія підтримала бразильсько-китайський "мирний план" закінчення війни в Україні, адже у ньому є заклик про припинення вогню.

Також "Коментарі" писали, що Швейцарія ухвалила історичне рішення, яке обурило Росію.