Сенат Франції підтримав ініціативу Медведчука про міжпарламентський діалог – ЗМІ

У сенаті Франції позитивно оцінили ініціативу лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука про міжпарламентський діалог «нормандського формату»

У сенаті Франції відкриті до пропозиції голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука створити парламентський вимір "нормандського формату". Про це заявив глава верхньої палати французького парламенту Жерар Ларше, передає "РІА Новини".

"Коли ми говоримо про "нормандський формат", ми говоримо про мінські домовленості. Й, природно, це пропозиція, яку зробили нам друзі з Ради Федерації. Ми готові до цього питання – до всього, що допоможе просунутися до стабілізації в Україні, повернення діалогу", – сказав Ларше.

Так, 20 грудня 2019 року в Москві президент РФ Володимир Путін підтримав ідею максимально використовувати можливість діалогу між парламентаріями України, Росії, Німеччини, Франції для досягнення миру на Донбасі.

"Це хороша ідея. Давайте я попрошу керівництво Думи, щоб вони теж попрацювали разом з вами над цією ідеєю", – сказав тоді Путін на зустрічі з Медведчуком, додавши, що реакція російських парламентаріїв на парламентський вимір "нормандського формату" буде позитивною.

Потім 24 січня після презентації у Франції ініціативи щодо створення об'єднання парламентаріїв країн – учасниць "нормандського формату", покликаного сприяти відновленню миру на сході України, члени Сенату і національних зборів Франції з великим інтересом поставилися до цієї ідеї і висловили готовність підключитися до роботи, щоб сприяти виконанню Мінських угод.

А 28 січня того ж року на зустрічі з депутатами Бундестагу в Берліні Медведчук повідомив про досягнуті домовленості під час зустрічі глав держав "нормандського формату" в Парижі.

"Перше – вони погодилися з тим, що фундаментом діяльності "нормандського формату" є Мінські угоди, а саме: протокол, підписаний 5 вересня 2015 року, меморандум 19 вересня 2014 року і комплекс заходів 12 лютого 2015 року. Глави держав "нормандського формату" встановили, що мінські угоди, а саме ті три акти, які я перерахував, є обов'язковими для їх повної імплементації. У Парижі було прийнято рішення до кінця грудня 2019 року встановити постійний режим припинення вогню. Також в комюніке було зазначено про те, що необхідно імплементувати "формулу Штайнмайера", яка стосується встановлення особливого статусу непідконтрольних територій, тобто територій Донбасу, спочатку на тимчасовій, а потім при певних умовах, які є змістом "формули Штайнмайера", на постійній основі", – заявив народний депутат.

Нагадаємо, Медведчук закликав Зеленського слідувати Мінським угодам, щоб досягти миру на Донбасі.