Що задумав Путін з націоналізацією західних активів: подробиці

Росія після прийняття закону матиме пріоритетне право придбати будь-які західні активи, щоб потім їх реалізувати

Ще на минулому тижні Володимир Путін направив на адресу уряду секретний указ. Він дав вказівку готувати закон, який надав дозвіл урядовцям привласнити активи Заходу,- інформує Financial Times.

В новому документі має бути прописано, що Росія матиме пріоритетне право придбати будь-які західні активи, щоб потім їх реалізувати зі "значною знижкою". Юридичні особи-покупці західних активів, як має бути прописано в законі, повинні повністю належати РФ (допускається, щоб вони перебували в процесі виключення всіх іноземних інвесторів). Така процедура суттєво ускладнить для представників західного бізнесу можливості для виходу з цієї країни.

Як стверджують інсайдери, задуми представників економічної команди очільника Кремля будуть виписані так, щоб загроза націоналізації була. як частина методу "батога і пряника": недружні держави, що арештували російські активи, будуть каратись, а ті, хто підіграє кремлівським правилам, ще й заохотять.

Представники західного бізнесу переконані, що "націоналізація неминуча і це тільки питання часу". Один бізнесмен, що має намір піти з російського ринку, каже, що від націоналізації найбільше страждатиме сировинний бізнес, і менші збитки матимуть технологічні компанії.

"Зазвичай держава не хоче, щоб інвестори йшли. Але вони хочуть заохочувати хорошу поведінку", - сказав один із західних бізнесменів, що працюють в Москві.

За інформацією джерел видання, директор Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна і очільник Міністерства фінансів Антон Силуанов – є активними прихильниками обмежень для виходу західних корпорацій. Центральний банк стурбований майбутнім послабленням рубля з причини відтоку іноземного капіталу, а головний російський фінансист знаходить в цьому спосіб збільшити доходи бюджету, дефіцит якого в час війни вже має відмітку 42 мільярдів доларів.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що Кремль відреагував на рішення Австралії щодо посольства РФ: "Русофобська істерія".