Ще одна країна-ізгой визнала "ЛДНР": у що грає Росія, як може вчинити Іран

Експерти пояснили, навіщо Росії визнання "незалежності" псевдо республік на території України

Слідом за Сирією, яка визнала так звані "ДНР" та "ЛНР" наприкінці червня, це 13 липня зробила Північна Корея (КНДР). На чому наголосив у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський. Схоже, не за горами визнання псевдореспублік з боку Ірану, куди з візитом збирається російський диктатор Володимир Путін. Про що говорять такі дії прихильників Росії?

Боятися таких "визнань" не варто

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв вважає, що формується якась "вісь зла", що складається із держав-ізгоїв.

"Вони не бажають жити за правилами цивілізованого людства, є ізольованими від світу. Причому з власної вини. Що Північна Корея – це спадкова диктатура, що Сирія. Іран – це теократія із дуже агресивною зовнішньою політикою. Тепер у цьому клубі і Росія. І немає нічого дивного в тому, що вони (поки що без Ірану) визнали терористичні утворення, створені РФ на окупованих територіях українського Донбасу", – зазначає соціолог.

За його словами, ми маємо діяти дипломатично, політично. Українське МЗС, наприклад, уже заявило про розірвання дипвідносин спершу з Сирією, а тепер і з Північною Кореєю.

"Слід звертати на ситуацію увагу наших союзників. Які, втім, самі бачать, хто є хто. При цьому переоцінювати та боятися таких "визнань" не варто, – вважає Павло Кутуєв. – По суті, держави-ізгої за "похльобку" з російського столу заявляють про визнання фейкових республік".

Позиція Ірану в рази незалежніша від сирійської чи північнокорейської

На думку політолога, соціолога Володимира Волі, Північна Корея визнала лднрію, тому що має якийсь борг перед РФ, деякі домовленості з Кремлем.

"І КНДР, як і сирійський режим Асада, куди більш залежна від Росії, ніж той самий Іран, що на таке визнання на даний час не пішов. Як найбільша країна-ізгой, за допомогою такого визнання Північна Корея ще й намагається продемонструвати свою значущість", – пояснює політолог.

Він наголошує, що таке визнання жодним чином не вплине на статус т.зв. "ДНР" та "ЛНР" у світі. Проте північнокорейська комуністична пропаганда підноситиме це своїм жителям як якийсь видатний удар по США та Заходу.

"Що стосується Ірану, то питання визнання офіційним Тегераном донбаських псевдореспублік залишається відкритим, – вважає Володимир Воля. – Позиція цієї країни в рази незалежніша від сирійської чи північнокорейської. Іран має свою зовнішню політику, яка відрізняється високим ступенем різноспрямованості та маневреності. Іран грає сам за себе. Він не є сателітом чи союзником Росії. Хоч і має збіги в баченні з окремих питань. Повномасштабного союзництва з Росією, яке б зобов'язувало Іран визнати т.зв. "ДНР" та "ЛНР" не існує. До речі, 2 березня, під час голосування за резолюцію Генасамблеї ООН, яка вимагає від РФ припинити війну та вивести війська з усієї міжнародної визнаної території України, Іран утримався. Як Китай, як і Індія. Тобто зберіг нейтралітет".

Як повідомляв портал, у РФ розглядають два варіанти, як діяти на фронті, серед них і "жести доброї волі".