Санкції щодо Росії: яких заходів насправді готові вживати ЄС та США

Одним із заходів із впливу на російську економіку є запобігання завершенню будівництва і введення в експлуатацію Північного потоку-2

Владі Євросоюзу і США слід посилити санкції відносно Росії у разі ескалації ситуації на Донбасі або погіршення здоров'я російського опозиціонера Олексія Навального, який відбуває термін в колонії. Таку думку висловив голова провідної фракції Європарламенту - Європейської народної партії Манфред Вебер. Серед можливого посилення назвав заморозку рахунків російських олігархів або відключення РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT.

На які заходи може піти Захід, якщо Росія продовжить розпалювати ситуацію? Що зможе її зупинити? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

"Вигоди від співпраці з росіянами для європейців куди вагоміші, ніж будь-якого роду демократичні цінності і необхідність єдиним фронтом виступати проти агресора"

Політичний експерт Світлана Кушнір підкреслює, що ситуація непроста через різницю поглядів та інформації, яка є в публічній площині.

"Але ми точно розуміємо, що європейці і американці чуйно відстежують рух військ РФ з їх концентрацією біля кордонів з Україною. І про це говорять вищі чини оборонних відомств нашої країни, а також США, Британії, країн ЄС. Водночас один зі спікерів Кремля - переговірник з українських питань Дмитро Козак не тільки лякає Україну можливою ескалацією. Він же заявив, що переговори на рівні політрадників "Нормандії" відбудуться 19 квітня, а всі переговори стосовно Донбасу треба розсекретити. Цікаво було б і нам дізнатися, про що ж (поза того офіціозу, який був пізніше опублікований) говорили троє - Макрон, Путін і Меркель, - буквально на минулому тижні без участі Зеленського. Адже питання безпеки там порушувалися, як і питання енергетичної співпраці РФ і ЄС", - зазначає Світлана Кушнір.

Коментуючи те, що європейці нібито лякають росіян відключенням SWIFT, вона нагадує, що РФ свідомо вкладала кошти в альтернативу цієї системи.

"Вже 23 зарубіжних учасники з Вірменії, Білорусі, Німеччини, Казахстану, Киргизії і Швейцарії підключені до Системи передачі фінансових повідомлень (СПФС) Банку Росії. А внутрішній оборот становить 21% і зростає, - підкреслює політексперт. - Тобто, санкції проти Путіна введуть - і ...?"

Світлана Кушнір акцентує, що Росія відмовляється співпрацювати і стверджує, що нападати не думає, а просто готується до військових навчань.

"Зручна позиція для всіх. Одні загрожують, інші відповідають, а в цей час роботи з добудови "Північного потоку-2" прискорилися. Схоже, вигоди від співпраці з росіянами, в тому числі СП-2, для європейців куди вагоміші, ніж будь-якого роду демократичні цінності й необхідність єдиним фронтом виступати проти агресора", - резюмує політексперт.

"Бажано, щоб персональні санкції не обмежувалися символічною забороною на в'їзд. Корумпована російська еліта повинна відчути їх гаманцем"

На думку історика, політолога, дослідника радикалізму В'ячеслава Лихачова, є три основних напрямки, в яких міжнародне співтовариство (і в першу чергу умовний "Захід") може впливати на ситуацію.

По-перше - персональні санкції.

"Мені видається цілком виправданим істотно розширювати коло людей, що несуть політичну відповідальність за збройну агресію проти України, окупацію, військові злочини і порушення прав людини в самій Росії (що зараз, в контексті" справи Навального "і наступних репресій, також актуальна тема). Бажано, щоб персональні санкції не обмежувалися символічною забороною на в'їзд. Корумпована російська еліта повинна відчути їх гаманцем. Має сенс ретельно проаналізувати бізнес-зв'язки топ-чиновників і їх олігархічного оточення, і бити в найчутливіші місця. "Олігархи Путіна" повинні розуміти, що авантюри режиму безпосередньо загрожують їхньому добробуту. Це також сприяє припиненню токсичного економічного співробітництва західних компаній та інших суб'єктів економіки з "кремлівським пулом", що заражає міжнародну економіку корупцією", - пояснює В'ячеслав Лихачов.

Другим структурним заходом щодо впливу на російську економіку він вважає запобігання завершення будівництва і введення в експлуатацію Північного потоку-2.

"Я не вірю в реалістичність відключення Росії від системи SWIFT або інші подібні заходи - це, безумовно, потрібно було зробити ще в березні 2014 г. Але у світовій економіці все дуже взаємопов'язано, і на це, мені здається, західні еліти не готові піти. Правда, практика показує, що внутрішньополітичні міркування (близькість виборів в Державну Думу, наприклад) можуть підштовхнути Кремль до авантюри, попри економічні та зовнішньополітичні наслідки", - зазначає експерт.

Звідси виникає третій напрямок - якісно новий рівень економічної, політичної і військово-технічної допомоги Україні.

"Нам і всьому міжнародному співтовариству необхідно чітко усвідомлювати, що ми маємо справу з людьми, логіка яких принципово відрізняється від нашої, - підкреслює В'ячеслав Лихачов. - Вони здатні на абсолютно ірраціональну, з нашої точки зору, поведінку. І навряд чи слід сподіватися на те, що потенційний збиток від економічних санкцій здатний їх зупинити".

Раніше "Коментарі" писали, яка доля може очікувати Кремль після обмежень Заходу.