Російська агентка наблизилась до найвищого керівництва НАТО

Жінка під вигаданим ім'ям проникла до керівництва Північноатлантичного альянсу та шпигувала для Російської Федерації.

"Російська шпигунка, яка проникла в командування НАТО" - під таким заголовком у п'ятницю римська газета La Repubblica опублікувала статтю про шпигунську операцію Москви. Як зазначає видання, агентка військової розвідки протягом 10 років їздила між Римом і Неаполем, проникаючи в атлантичне та американське командування. Також шпигунка вступала у близькі відносини з десятками офіцерів.

Сама стаття є результатом 10-місячного розслідування італійської газети, ресурсів Der Spiegel, Insider, а також порталу розслідувань Bellingcat.

Журналістам не вдалося визначити, яку інформацію збирала агентка і чи вдалося їй встановити пристрої стеження і прослуховування в телефони та комп'ютери своїх жертв.

За даними розслідувачів, є впевненість, що жінка контактувала з важливими особами з НАТО та ВМС США.

"Жоден російський агент досі не проникав до керівництва Північноатлантичного альянсу" - стверджує італійська газета

Італійське видання зазначає, що в штаб-квартирі НАТО в Неаполі відбулась святкова вечеря, яка зібрала за столами всіх найважливіших офіцерів і високих гостей альянсу, а командир попросив тиші і вигукнув "Давайте піднімемо тост за Атлантичний альянс".

"Він не міг уявити, що з ним підняла келих агентка російських спецслужб, молода усміхнена жінка у вечірній сукні, яка була героїнею найграндіознішої шпигунської операції, проведеної Москвою в нашій країні" - пише La Repubblica.

Як пише видання агентку звати Ольга Колобова, але в Італії вона проводила шпигунство під ім’ям Марія Адела Рівера.

Головним слідом, який пов’язує її зі спецслужбами Москви, є російський паспорт, який використовувався для в’їзду в Італію. Він належить до тієї ж спеціальної серії, яку використовувало Головне розвідувальне управляння РФ, для людей, що намагалися отруїти "новачком" Сергія Скрипаля.

Загалом жінка використовувала три російські паспорти - один національний і два закордонних - усі з номерами, схожими на ті, що використовувалися для прикриття московських агентів.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що СБУ знайшло агента Кремля серед нардепів.