Головна Новини Політика зовнішня політика Рада асоціації Україна-ЄС проведе засідання: до чого готуватися
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада асоціації Україна-ЄС проведе засідання: до чого готуватися

Експерти розповіли, які питання будуть підніматися на майбутньому засіданні Ради асоціації Україна-ЄС в Бельгії

10 лютого 2021, 16:58
Поділіться публікацією:

У Брюсселі 11 лютого відбудеться засідання Ради асоціації Україна-ЄС. "Коментарі" дізналися в експертів, які рішення можуть бути прийняті та чому важливо оновити параметри Поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) між Україною та ЄС.

Рада асоціації Україна-ЄС проведе засідання: до чого готуватися

Фото з відкритих джерел

"ЄС після виходу звідти Британії сам зацікавлений в збільшенні ввезення ряду позицій, які може запропонувати Україна"

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян нагадує, що Угода про асоціацію, включаючи Угоду про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі (ПВЗВТ), було підписано в 2014 році. Та прийшов час оновити окремі параметри домовленостей.

"Оновлення важливо для України і ЄС щодо цілого ряду параметрів. Ми, наприклад, вичерпуємо ряд квот на початку року — горіхи, мед, курятина. Переросли ті квоти, які були спочатку, — пояснює Олег Саакян. — У Євросоюзу теж є зацікавленість у перегляді ряду показників, закриття "дірок". Наприклад, ті ж "сірі зони" квотування, коли курятину певного виду можна було провозити без мита".

За словами експерта, ЄС після виходу звідти Британії сам зацікавлений в збільшенні ввезення ряду позицій, які може запропонувати Україна.

"Нам вдалося вдало укласти угоду про зону вільної торгівлі з Британією. Тож геополітичний фактор теж присутній. Але головне — спочатку квоти писалися не те щоб зі стелі, але — з потенційних обсягів, теоретичного уявлення. Зараз же, після стількох років, після певних змін, пов'язаних з геополітичними, економічними, іншими факторами, слід синхронізувати Угоду про ПВЗВТ з реаліями сьогодення", — підкреслює Олег Саакян.

"Система електричної енергії повинна працювати в автономному режимі, збалансовано"

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук зазначає: "Можемо і ми звертатися з пропозицією до ЄС, і Євросоюз — до нас, щоб ті чи інші параметри ПВЗВТ були оновлені. Нас, наприклад, цікавить можливість збільшення експорту нашої аграрної продукції. Можливо, зняття певних обмежень у металургії. При цьому Україна продовжує відпрацьовувати нормативну базу для промислового безвізу. І тут можуть бути схвалені рішення — для яких галузей цей процес може бути прискорений".

На думку Бориса Кушнірука, є перспективи для поглиблення співпраці в області IT-технологій.

"Але поки ми будемо займатися виготовленням виключно сировинної IT -продукції, а не готових виробів (тих же дронів), де ці технології будуть задіяні, Україна так і залишиться сировинним інформаційно-технологічним придатком Заходу. Тому наше внутрішнє завдання — створювати умови для розвитку цієї сфери", — зазначає експерт.

Він вважає, що будуть підняті й питання, пов'язані з тим, як виймати Україну від енергосистеми РФ і Білорусі та приєднанням нашої країни до європейської енергосистеми.

"Це заплановано на 2023 рік. Але вже цей рік показав, що при такій політиці, яка проводиться у нас (хаос, відверте підігравання окремим олігархам), ми не зможемо приєднатися до енергосистеми ЄС. Система електричної енергії повинна працювати в автономному режимі, збалансовано. А з нашими дисбалансами, які зараз особливо видно, ми лише додамо головного болю Євросоюзу. Не виключаю, що прем'єр-міністр Шмигаль підійме завтра на зустрічі це питання. Але тут важливо правильно поставити акценти, розуміючи, що зараз ми не відповідаємо критеріям, які забезпечували би стабільність внутрішньої енергосистеми", — підкреслює Борис Кушнірук.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль побував із робочим візитом у Бельгії, де зустрівся з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Подібність двох представників настільки разюча, що в соцмережі вже жартують про "знайденого брата".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини