Путін відкрив скриньку Пандори: політологи розповіли, якою може бути відповідь України на визнання ЛДНР

Якою має бути зовнішня політика України після визнання Росією ОРДЛО

21 лютого президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ визнає незалежність ЛДНР на сході України. Політичні оглядачі прокоментували такі дії Росії та додали, що логіка Кремля в цілому зрозуміла.

Політтехнолог Олег Постернак говорить, що президенту наразі не можна поспішати з реакцією на визнання незалежності Росією самопроголошених псевдореспублік.

"Переведення РНБО України в режим 24/7 – правильна дія. Думаю, Зеленському важливо зараз не поспішати у реакції. Вона має бути максимально раціональною та адекватною", - написав експерт.

На його думку, дії президента можуть бути такими. Спочатку треба оголосити воєнний стан мінімум у двох областях – Донецькій та Луганській, адже найвразливішим наразі є Маріуполь. По-друге, напевно, відбудеться розрив всіх дипломатичних відносин із РФ. По-третє, влада має констатувати неможливість виконання Україною Мінського комплексу заходів 2015 року, бо ті втратили актуальність.

Співзасновник Інституту майбутнього і політолог Юрій Романенко говорить, що логіка дій Путіна зрозуміла - він діятиме через ОРДЛО. Наразі він знову "піднімає ставки та показує, що не боїться ескалації та санкцій".

Також він зазначив, що наразі в найкоротші терміни треба проводити реформу безпеки та очистку всіх правоохоронних органів від російських агентів впливу, реформу енергетичного сектора, збільшити видобуток газу та вугілля, повністю переглянути імпорт нафтопродуктів та ядерного палива, оскільки загроза морським комунікаціям буде постійною.

На думку Юрія Романенка, слід провести швидкі консультації з країнами Східної та Центральної Європи щодо взаємодопомоги.

"Очевидно, що всі вони під загрозою знищення Росією. Особливо країни Балтії. Тому необхідно сфокусувати це розуміння на прискорене переозброєння України, використовуючи їхні можливості та мотивації. Стратегічний союз із Польщею та Великобританією має отримати інституційний розвиток у найкоротші терміни. Польща перетворюється на наш стратегічний тил, тому стосунки з нею потребують відповідних домовленостей", - пише він.

Експерт наголосив, що загроза з боку Росії - фактор визначальний, довгостроковий і всеосяжний всі рівні життя та провів паралель з серіалом "Гра престолів", назвавши Україну "нічною вартою" цивілізації. Політолог додав, що 21 лютого "всі республіки колишнього СРСР отримали чіткий сигнал, що вони перебувають під неминучою загрозою вторгнення з боку Росії".

Як повідомляв портал "Коментарі", заяви російського ФСБ про те, що українська сторона начебто обстріляла території Росії й внаслідок цього підірвано прикордонний пункт у Ростовській області вже прокоментували українські політичні оглядачі на своїх сторінках в соцмережах.