Головна Новини Політика зовнішня політика Поставки води в Крим: чи дочекаються мешканці окупованого півострова прісної води в 2021 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Поставки води в Крим: чи дочекаються мешканці окупованого півострова прісної води в 2021 році

Експерти розповіли, коли в Криму з'явиться прісна вода

11 січня 2021, 23:16 comments1240
Поділіться публікацією:

З окупованого півострова Крим продовжують надходити тривожні новини про дефіцит води. Експерт з питань Євразії і колишній аналітик Державного департаменту США Пол Гобл не виключає, що загострення водної кризи в Криму може перерости в економічну і гуманітарну катастрофу. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, що чекає Крим у 2021 році, і як Росія буде намагатися вирішити цю кризу.

Поставки води в Крим: чи дочекаються мешканці окупованого півострова прісної води в 2021 році

Поставки води в Крим. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Політична складова питання про постачання води до Криму

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаев впевнений: "Чим гірше буде ситуація в окупованому Криму, тим краще для світу і України. Крадене треба повертати. Дати туди воду — це значить допомогти військовій техніці, військовим базам окупантів".

За словами Айдера Междабаева, добре зрозуміле рішення було озвучено ще у 2014 в телефонній розмові Мустафи Джемілєва (один з лідерів кримськотатарського національного руху, голова Меджлісу кримськотатарського народу в 1991-2013 рр, народний депутат України III- IX скликань) з президентом Росії Володимиром Путіним: "приберіть війська і приберіть з Криму".

"Прекрасно, що водна блокада працює проти РФ — і робить боляче окупантам. Все, що проти нашого ворога — добре для нас", — вважає журналіст.

Він не виключає, що РФ може спробувати вирішити ситуацію як завгодно, аж до військового втручання.

"Але ми не повинні жити за принципом — як би не розлютити Путіна. Живучи так, ми вже маємо медведчуківські канали, загиджене російською пропагандою інформаційне поле. Маємо одну повалити владу і другу, яку, схоже, будуть теж скидати, — підкреслює Айдер Муждабаев. — Медійно у нас вже знищили Петра Порошенка, знищать і Володимира Зеленського. Кремлівські хочуть поставити в Україні "свого", не розуміючи, що це вже неможливо ... Підкреслюю, від РФ можна очікувати всього, що завгодно. З таким сусідом завжди потрібно бути готовими до гіршого, зміцнювати війська. І пам'ятати, що росіяни ніколи не виконують домовленостей".

Росія обіцяє розв'язати проблему

Політолог, кандидат політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі нагадує, що на підсумковій прес-конференції в грудні 2020 року президент РФ визнав серйозність проблеми нестачі прісної води в Криму. А також те, що технологія опріснення морської води, про яку так багато говорили в російських ЗМІ (а кримське керівництво представляло її як панацею від усіх бід), такою не є в силу економічної нерентабельності.

"Путін також заявив, що нібито були знайдені величезні ресурси прісної води під Азовським морем. І що найближчим часом завдяки технологічним інноваціям і її видобутку проблема нестачі прісної води в Криму буде вирішена. Однак подібні заяви нагадують мені мультики про ракети з ядерним реактором (котрі долають американську ПРО і падаючі на Флориду) напередодні виборів в РФ в 2018 році", — зазначає політолог.

З огляду на виснаженість водних ресурсів степового Криму, загрожує екологічній катастрофі та відсутність часу і фінансових ресурсів, найбільш імовірним експерту бачиться посилення тиску на українське керівництво — з метою відновлення подачі дніпровської води в Крим.

"Якщо українське керівництво, як і раніше буде зберігати в цьому питанні жорстку позицію, можливе посилення тиску вже військовим шляхом. А саме — відновлення активних бойових дій на Донбасі окупаційними військами, — прогнозує Максим Ялі. — Адже збереження навіть хисткої перемир'я на лінії зіткнення є чи не єдиним досягненням президента Зеленського за півтора року. І він їм вкрай дорожить".

Інший варіант, який не виключає першого — посилення економіко-політичної дестабілізації з метою проведення дострокових парламентських виборів.

"Не секрет, що в українському парламенті є політичні сили, готові не тільки беззаперечно виконати Мінські угоди по Кремлівському сценарію, але і відновити подачу прісної води в Крим. Якщо соцдослідження будуть показувати достатню підтримку проросійських сил для формування коаліції та уряду, яке і приймає подібні рішення, то пріоритет буде відданий саме цьому варіанту", — вважає політолог.

Варіант прямої військової агресії РФ в Херсонській області з боку Криму, або спроби пробити коридор на півострів з ОРДЛО, Максим Ялі вважає малоймовірним. Тим більше — після перемоги кандидата від демократів Джо Байдена на президентських виборах в США.

"Загроза запровадження повномасштабних санкцій з боку США та ЄС є стримуючим фактором в умовах можливої другої хвилі коронакризи, нових локдаунів, а значить і падіння цін на нафту. Економічна ситуація та зовнішні умови занадто сильно змінилися для РФ з 2014 року, — підкреслює експерт. — Тому в таких умовах на пряму військову агресію Кремль навряд чи зважиться. Але це не означає, що українському керівництву не варто готуватися до найгіршого сценарію розвитку подій".

Нагадаємо, в окупованому Криму з нового року мають намір почати будівництво опріснювальної установки. "Коментарі" з'ясували у експертів, чи реально вирішити водні проблеми півострова без материкової України і які ходи може використовувати Росія, щоб змусити Київ дати воду до Криму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

ГАЛИНА

12 січня 2021, 08:50

Мы проводили воду для Своего Крыма. Вспомните, когда строили КАНАЛ,на какие жертвы мы пошли... сколько затопленных родючих земель ради воды для Крыма....сколько пострадавших от такой стройки... Нет никакой воды для Крыма ! Крымчане думайте головой.

Vasya

12 січня 2021, 07:48

тот же айдер вам втирал что мост не построят, технологий нет, а старичок джемилев вам врал что сваи все в ил затянуло. Забыли уже? Эти шакалы говтовы врать что угодно, лишь бы не сдохнуть с голоду, лишь бы денежку давали. Ну и мечтают о возврате к любимому корыту, от которого его отогнали освободители Крыма .


Новини