Польща продовжує конфліктувати з європейськими партнерами через українське питання: що цього разу

Польські дипломати висловили критику щодо недопущення України до натівського саміту

Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау публічно висловився про рішення партнерів по Північноатлантичному альянсу не запрошувати президента України Володимира Зеленського на саміт НАТО в Брюсселі 14 червня. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Польський дипломат вважає такий перебіг подій помилкою та закликає своїх міжнародних колег вчасно приймати правильні рішення, а не "рятувати своє лице" в останній момент.

"Як господар саміту НАТО у Варшаві у 2016 році ми прагнули до того, щоб Україна - жертва російської агресії - була спеціальним гостем. Цього разу президент України запрошення не отримав. Декілька днів тому, намагаючись врятувати ситуацію, президент Байден запросив президента Зеленського до Вашингтону. Однак це станеться після зустрічі з Путіним. Водночас порядок денний має бути зворотним і бути елементом продуманої політики, а не "порятунком обличчя", - заявив Рау.

Польський міністр зазначив, що через завершення будівництва "Північного потоку 2" зростатиме військова загроза для України, Польщі та інших країн НАТО з Центральної Європи.

"Формула американсько-російсько-німецького діалогу не може замінити переговори між Америкою та союзниками з НАТО на східному фланзі, які по-особливому відчують на собі наслідки цих рішень. Адже цей газопровід радикально зміцнить спільні інтереси Німеччини та Росії і становитиме пряму загрозу миру в Європі", - прокоментував Збіґнєв Рау.

Нагадаємо, що Польща також розкритикувала рішення США зняти санкції з "Північного потоку-2". На їхню думку, після відмови США від санкцій щодо оператора "Північного потоку-2" Росія отримала "потужний інструмент для подальшої протидії трансатлантичним інтересам". Таким чином РФ може використовувати свій новий проєкт як зброю проти України та Білорусі.