Головна Новини Політика зовнішня політика Політична криза в Молдові: чи переможе "російський вектор"
commentss НОВИНИ Всі новини

Політична криза в Молдові: чи переможе "російський вектор"

Політологи розповіли, чим загрожує протистояння в Молдові та оцінили ймовірність розпуску парламенту

4 грудня 2020, 12:49
Поділіться публікацією:

Молдавський парламент урізав повноваження президента країни після перемоги Майї Санду на виборах (вивів з підпорядкування президента Службу інформації і безпеки Молдови), а також підтримав в першому читанні законопроект про статус російської мови в країні та повернення на телебачення програм з Росії. У відповідь на ці дії Санду анонсувала акцію протесту і вимагає розпуску парламенту. Чим завершиться політичне протистояння в Молдові і як повинна поводитися Україна читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

Політична криза в Молдові: чи переможе "російський вектор"

Мітинг протесту в Молдові

"Криза буде розвиватися"

Політичний експерт Євген Магда нагадує, що Молдова — парламентська республіка. І повноваження президента там не дуже вагомі і значні.

"Перемога Майї Санду викликала певну ейфорію серед її прихильників. Таку ж ейфорію це, чомусь, викликало в Україні. Насправді Молдова залишається під досить значним впливом з боку Росії, — підкреслює експерт. — Не дивлячись на те, що вони не мають спільного кордону, Росія впливає на ситуацію в Молдові через невизнану Придністровську молдавську республіку".

Чим закінчиться політичне протистояння в Молдові — питання цікаве по ряду причин.

"Перша з них — в новітній історії Молдови вже були випадки масових протестів, масових заворушень. І це добре пам'ятають багато учасників політичного процесу, — зазначає Євген Магда. — Друга — законодавство Молдови не передбачає дострокових парламентських виборів раніше, ніж через пів року після президентських. І це теж серйозний виклик для команди Санду. Вона ризикує опинитися в положенні голого короля. Третій фактор — серйозний російський вплив на Молдову, який в Кремлі розглядають як своєрідний полігон для дестабілізації на пострадянському просторі. Так що криза знаходиться в стані розвитку".

Експерт підкреслює, що нам слід розуміти: Росія буде використовувати дестабілізацію в будь-якій сусідній державі для того, щоб спроектувати її на Україну. І Україна на політичну кризу в Молдові повинна реагувати не якимись порадами, а зміцненням своїх національних інституцій.

"У Санду є шанс отримати президентську більшість в парламенті"

Обрання Майї Санду стало одним з найнеприємніших для Кремля сюрпризів 2020 року, впевнений експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий. І тепер Москва руками своїх маріонеток — екс-президента Додона і фракції соціалістів в парламенті — намагається завдати удару.

"Вони хочуть зробити те, що свого часу вдалося зробити з обраним також всупереч волі РФ українським президентом Ющенком, — підкреслює експерт. — А саме — "обнулити" повноваження глави держави, звести його функції до суто "церемоніальним". При цьому посилити парламент, в якому РФ сподівається утримати контроль над більшістю".

Євген Дикий вважає, що Кремль і Додон недооцінили ступінь суспільної підтримки як персонально Майї Санду, так і власне західного вектора розвитку країни, символом якого вона стала.

"Швидше за все, провокаційні дії Додона і соціалістів (а якщо перехоплення контролю над службою безпеки ще можна вважати прагматичною дією, "простою" боротьбою за владу з новим президентом, то прийняття закону про статус російської мови інакше як політичною провокацією не назвеш) матимуть протилежний ефект. Майя Санду на хвилі підтримки активною частиною суспільства доб'ється розпуску парламенту і дострокових виборів. І якщо вони будуть відбуватися найближчим часом, саме прозахідні партії можуть отримати більшість, — прогнозує експерт. — Тобто, намагаючись "обнулити" повноваження Санду, Додон і РФ можливо зробили їй подарунок — шанс отримати пропрезидентську більшість в новому парламенті. Що дуже допомогло б їй в планованих радикальних реформах і в боротьбі за виведення російського окупаційного контингенту з території Молдови".

Україна вкрай зацікавлена в перемозі Санду в цьому протистоянні, зазначає Євген Дикий.

"Оскільки Молдова — союзник ЄС і НАТО, вона автоматично також є союзником України як в протистоянні з РФ, так і в наших прагненнях до євроінтеграції. Тоді як "Молдавська РСР" Додона для нас — ще один анклав РФ на нашому кордоні та потенційне джерело військової загрози з боку Придністров'я", — упевнений експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", четвер, 3 грудня, понад 5000 осіб вийшли на демонстрацію в центрі Кишинева, столиці Молдови, в знак протесту проти законопроекту, спрямованого на обмеження президентських повноважень, який вважають спробою перешкодити новообраному президенту.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини