Подоляк розповів, чи готувалася Україна до війни

Українська розвідка та керівництво знало, що росія має плани щодо вторгнення та готувалося до захисту

Українська розвідка надавала інформацію вищому керівництву про ситуацію з накопиченням російських військ біля кордонів України, про наміри російських політиків та плани щодо вторгнення в 2022 році. Задля безпеки виконувалися відповідні дії. Про це в Твітері написав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Політик наголосив на тому, що було проведено навчання задля кращої координації дій захисників під час наступу російських військ, українські склади боєприпасів були переміщені та засекречені. Однак інші держави, чуючи та знаючи застереження розвідок США в січні не почали поставку важкого озброєння, щоб Україна могла захистити свої території.

"Якщо Україна "не готувалася" до війни, чому перші росії удари прийшлися на макети, всі боєприпаси були розосереджені, а січень і лютий проходили в навчаннях? Україна готувалася до війни з минулого року: інформацію про майбутнє вторгнення давали не тільки західні розвідки, а й наша. Тільки якщо хтось давав нам три дні, розвідка казала: вистоїмо. А от що зробили інші країни, знаючи про плани Москви вчинити геноцид, щоб її зупинити, – питання. Якби ми почали отримувати важку зброю в січні, ситуація могла б бути іншою", - наголосив Подоляк.

Крім того, він підкреслив, що росія має плани та цілі, які не відповідають тому, що вона публічно розповідає, а саме захоплення українських територій; знищення промислового потенціалу та інфраструктури; крадіжка продовольства та металу; масові вбивства та міграційна криза.

Професор Єльського університету в США вважає, що Путін взяв курс на шантаж світу голодом та міграцією біженців. Блокуючи порти України та проводячи військову агресію проти неї росія не дає експортувати зерно в країни Близького сходу та Африки. Політика залякування світу та грабування українського зерна нічим не відрізняється від дій Сталіна та Гітлера.