Головна Новини Політика зовнішня політика «План по Донбасу»: що буде далі з переговорним процесом і як це пов'язано з місцевими виборами
commentss НОВИНИ Всі новини

«План по Донбасу»: що буде далі з переговорним процесом і як це пов'язано з місцевими виборами

Експерти вважають, що ситуація на Донбасі навряд чи категорично зміниться найближчим часом

30 жовтня 2020, 16:17
Поділіться публікацією:

У Тристоронній контактній групі (ТКГ) на початку листопада мають намір представити якийсь "План дій" по інтенсифікації процесу мирного врегулювання на Донбасі. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи є у нього шанси розморозити переговорний процес і чи пов'язано прийдешнє уявлення з результатами місцевих виборів в Україні.

«План по Донбасу»: що буде далі з переговорним процесом і як це пов'язано з місцевими виборами

"План по Донбасу": за і проти

Попередній "план по Донбасу" в якості тестування вже було вкинуто в українські ЗМІ російською стороною через так званих представників ОРДЛО. Про це говорить політолог Кирило Сазонов.

"Мається на увазі, що Україна повинна піти на певні поступки. ОРДЛО як поступок пропонує ввести Особливий статус до Конституції України строком на 50 років, а не назавжди. І обмін полоненими. Від України вимагають фактично надати ОРДЛО автономію, скасувати статус агресора для Росії та дати бойовикам повну амністію. Як бонус Кремль пропонує повернути українські підприємства колишнім власникам", — зазначає політолог.

Остання умова, за словами Кирила Сазонова, спокусливо для українського бізнесу, а обмін полоненими, безумовно, — хороший результат для влади.

"Але інші положення неприйнятні, — упевнений він. — Виключивши Росію зі списку учасників конфлікту, ми автоматично присвоюємо йому статус внутрішньоукраїнського. Тобто, Україна несе відповідальність за все, що сталося. Аж до виплат пенсій пораненим бойовикам і допомог сім'ям бойовиків, убитих у війні проти України".

Особливий прикордонний режим ОРДЛО з РФ також неприйнятний, вважає політолог.

"Прозорий кордон з агресором, який в будь-який момент може оголосити війну, це міна уповільненої дії, — попереджає Кирило Сазонов. — Українське суспільство не прийме тотальної амністії бойовиків і перетворення їх в народну міліцію. Більш того, всі громадяни України є рівними в правах і в жодного регіону не може бути особливого статусу. Не кажучи вже про те, що будь-яка спроба внести зміни до Конституції України під тиском РФ або ОРДЛО викличе масові протести в нашій країні. А на українські умови, які містять всі ці фактори, Кремль не погодиться в найближчому майбутньому".

"План по Донбасу": світло в кінці тунелю

Розвиток подій в ТКГ на сьогоднішній момент погано співвідноситься з тим, що відбувається на Донбасі. На це звертає увагу політичний експерт Євген Магда.

"Вчора кілька українських військових були поранені в результаті обстрілу, сьогодні двоє загинули. Це означає, що перемир'я фактично закінчилося. Воно, судячи з усього, було на час місцевих виборів. І нам ще належить дізнатися, на які поступки пішла команда Зеленського, щоб перемир'я тривало максимально довго, даючи президентові інформаційний привід цим користуватися", — підкреслює експерт.

Євген Магда нагадує, що обіцянка допустити представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до українських полонених на Донбасі, так і не виконано. Про обмін полоненими мова сьогодні не йде. Стріляти продовжують. Таким чином, говорити про зрушення в домовленостях, досягнутих в грудні 2019 року в Парижі на зустрічі глав держав нормандського формату, не доводиться.

"Імітація переговорного процесу в ТКГ, можливо, буде тривати, — каже Євген Магда. — Але динаміка відносин між РФ і Україною, між РФ і Німеччиною з Францією (як членами нормандського формату), наразі свідчить, що світло в кінці тунелю на Донбасі — непомітне".

"План по Донбасу": без шансів

Політичний експерт Світлана Кушнір впевнена, що в нинішніх умовах ніяких шансів ні в якого "плану по Донбасу" немає.

"Ми повинні дочекатися, яким чином завершаться вибори в США. Хто стане там президентом. Який буде баланс сил. Нам потрібно розібратися всередині України, де зійшлися між собою гілки влади. Коли ситуація всередині напружена до межі, зовні нам складно будувати, — пояснює експерт. — Наші зовнішні партнери та опоненти, бачачи ослаблену Україну, не будуть зважати на нас. Так що ні про який новий обмін полоненими, ні про яке повернення територій зараз говорити не доводиться".

Світлана Кушнір вважає, що проти України зіграло і питання про Будапештський меморандум, який президент Зеленський включив до свого опитування в день виборів.

"Це дає нашим опонентам можливість тикати пальцями в бік США і Великобританії як на учасників процесу, які нам не допомогли, — каже експерт. — Ну, а домовленості з британцями про спільне будівництво в Україні військово-морських баз також розв'язують руки Росії. Вона буде говорити: а ми попереджали, що так і буде, ми тому і допомогли Криму і частині Донбасу. А тут ще й Туреччина заявляє про свої претензії на Крим ... Не бачу, як Зеленський зможе впоратися з усіма цими викликами".

З огляду на такий розклад, Світлана Кушнір прогнозує, що переговори в ТКГ йтимуть ні добре, ні погано. Поки росіяни не побачать в парламентерів з боку України здатність домовлятися і сильних осіб. А саму України — з сильними позиціями, а не ослаблену, як зараз, на тлі протистоянь.

Раніше "Коментарі" писали, що двоє українських військових загинули цієї ночі на Донбасі. Вони потрапили під ворожий гранатометний обстріл неподалік Зайцева. Поранення виявилися несумісними з життям і врятувати хлопців не вдалося.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини