Переговори ТКГ: про що домовилися під час останньої зустрічі

Під час переговорів ТКГ Україна заявила про готовність відкрити КПВВ на Донбасі

Тристороння контактна група (ТКГ), до складу якої входять представники України, Росії та ОБСЄ, під час засідання 8 липня попередньо погодила 13 ділянок для розмінування на Донбасі. Сторони також обговорили можливості для розмінування наступних семи ділянок.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента (ВП).

Крім того, українська сторона заявила про готовність пропускати громадян через всі КПВВ, але питання залишається відкритим через неоднозначної позиції іншого сторони. Також протягом найближчих 4 місяців у Луганській області можуть заробити два нових КПВВ – пропозицію української сторони підтримали інші учасники переговорів.

Наступне засідання ТКГ може відбутися вже 14 липня. З такою ініціативою виступила українська сторона, аргументуючи його тим, що необхідно детально обговорити питання безпеки.

Нагадаємо, експерти оцінили для видання "Коментарі" результати зустрічі помічників голів держав "нормандського формату" в ракурсі врегулювання ситуації на Донбасі.

Зустріч відбулася в Берліні 3 липня. З української сторони були присутні віце-прем'єр-міністр, глава делегації Олексій Резніков та керівник Офісу президента Андрій Єрмак. За підсумками "рандеву" РФ вимагає від України якнайшвидшого закріплення в Конституції особливого статусу Донбасу. У свою чергу, президент Володимир Зеленський запевняє, що ніхто не в праві вимагати подібного від України.