Парламент Фінляндії очолив політик, який підтримав вогонь по рашистам

Новий спікер фінського парламенту підтримує боротьбу України проти російського вторгнення

Новим спікером парламенту Фінляндії обрано депутата Юссі Халла-ахо, який підтримує боротьбу України за її незалежність. Про це повідомляють "Коментарі". На цій посаді він змінив Петтері Орпо, призначеного прем'єр-міністром.

Юссі Халла-ахо відомий своїми проукраїнськими висловлюваннями та вчинками. Так, Халла-ахо замовляв за пожертву ЗСУ нанесення на снаряд напису "За свободу Фінляндії". Коментуючи у соціальних мережах цей вчинок, він заявив: "Все, що сприяє вбивству російських солдатів, правильно і необхідно".

У парламенті він представляє партію "Справжні фіни", яка виступає за обмеження імміграції до Фінляндії.

Раніше він вивчав російську мову та інші слов'янські мови в університеті Хельсінкі. Працював у візовому відділі посольства Фінляндії у Києві. 10 червня 2017 року на партійних зборах у Ювяскюлі було обрано новим головою партії "Справжні фіни".

У 2008 році у своєму блозі стверджував, що "іслам - це педофільська релігія" і що "грабіж і життя за рахунок коштів платників податків" - національна і майже генетична властивість сомалійців. У зв'язку з цим політик був засуджений судами першої та другої інстанції за статтею КК "порушення релігійного спокою" та засуджений до покарання у розмірі 30 добових штрафів. У 2012 році до вердикту додалася стаття "розпалювання етнічної ненависті" і покарання було збільшено до 50 добових штрафів. Верховний суд Фінляндії також зобов'язав політика забрати деякі заяви з блогу. 15 вересня 2011 року був тимчасово виключений із парламентської фракції партії "Справжні фіни". Причиною усунення стали висловлювання політика щодо грецької кризи, про яку він написав у Фейсбуці, що "для Греції потрібна військова хунта для того, щоб танками придушити страйкуючих працівників". Пізніше Халла-ахо взяв свої слова назад.

Тим часом, Пригожин про український наступ: ЗСУ нависли над Токмаком, почали форсування Дніпра.

У Молдові назвали дії Росії "незграбним жестом", а подарунки "недоречними".

А Департамент мистецтв відповів: "Чи законно в Україні співати пісні Цоя".