Головна Новини Політика зовнішня політика Новий посол України в США: що чекають від Маркарової
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий посол України в США: що чекають від Маркарової

Чи вдасться екс-міністру Оксані Маркаровій стати хорошим дипломатом - думки експертів

9 лютого 2021, 15:22
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що призначення екс-міністра фінансів Оксани Маркарової послом України в США вийшло на фінішну пряму. Експерти дали свою оцінку її кандидатурі, а також проаналізували досягнення її попередника — Володимира Єльченка.

Новий посол України в США: що чекають від Маркарової

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Відсутність дипломатичного досвіду — безперечний мінус Маркарової"

Зміна посла України в США після обрання нового президента Штатів стає вже звичною практикою, підкреслює політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан.

"Мета такого кроку очевидна — спробувати освіжити підходи в розвитку двосторонніх відносин, — пояснює він. — Особливо важливо це зараз, коли в Україні циркулюють завищені очікування щодо Джо Байдена (після досить неоднозначного періоду правління Трампа)".

Вадим Трюхан зазначає, що Оксана Маркарова не має дипломатичного досвіду. І це безперечний її мінус.

"Водночас, перебування в складі двох українських урядів на посаді міністра фінансів, а також величезний досвід комунікації з міжнародними фінансовими організаціями та представниками США зіграє їй в плюс, — упевнений експерт. — Загалом, оцінюючи рішення про її призначення, можна констатувати, що на Банковій керуються прагматичними інтересами, орієнтованими на необхідність забезпечення більш активної співпраці з США у фінансовій сфері".

Говорячи про Володимира Єльченка, який готується поступитися своєю посадою Оксані Маркаровій, експерт назвав його одні з найбільш досвідчених і професійних українських дипломатів.

"Ніяких претензій до нього як до посла України в США бути не може в принципі, — підкреслює Вадим Трюхан. — Все, що він міг, в складних умовах роботи з Адміністрацією Трампа, він зробив. Залишається лише сподіватися, що він не поповнить когорту "втрачених" для України дипломатів — важкоатлетів, яку складають такі безсумнівно талановиті та професійні посли, як Сергєєв, Чалий, Хандогій, Грищенко і деякі інші, кому керівництво України і МЗС не змогло знайти гідного застосування".

"Бути хорошим міністром — не означає бути дипломатом"

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, магістр міжнародних відносин Тарас Березовець вважає, що ідея про ротацію українського посла в США (заміни Єльченко на Маркарову) лише формально була озвучена міністром закордонних справ Дмитро Кулебою. Реальним же автором ідеї експерт називає главу Офісу президента (ОП) Андрія Єрмака.

"Коли у України виникла криза в стосунках з МВФ (зокрема, через атаки на антикорупційні органи, ротаціях в НБУ), в ОП у людей з шоу-бізнесу виник креатив. Вони скреативили і вирішили, що краще за все переговори з МВФ проведе екс-міністр фінансів Маркарова, у якій раніше були з Фондом чудові стосунки. І в силу її бізнесового минулого, і як у чиновниці за часів президентства Порошенко", — пояснює Тарас Березовець.

В цьому ракурсі, на його думку, ідея цікава. Але, по-перше, бути хорошим міністром не означає бути хорошим дипломатом. А, по-друге, відносинам з МВФ це не допоможе ніяк.

"МВФ, штаб-квартира якого розташована у Вашингтоні, де також знаходиться посольство України, орієнтується не на фігуру посла, а на дії української влади. У тому числі — в ракурсі виконання домовленостей з МВФ. А то, що творить зараз ця влада, цей уряд Зеленського (бо його не можна назвати Кабміном Шмигаля), порушуючи всі домовленості з Фондом, точно не сприяє новим угодами і отримання нових траншів", — підкреслює Тарас Березовець.

Аналізуючи діяльність Єльченко, експерт хвалить його як представника України при ООН (в 1997-2000 і у 2015-2019 рр.).

"Але як надзвичайний і повноважний посол України в США, призначений в грудні 2019 го, він виявився абсолютно слабким. Практично не проводив важливих зустрічей, — зазначає Тарас Березовець. — А озвучене рішення змінити його на Маркарову ще більше нівелювало фігуру Єльченко як посла. З ним тепер зустрічаються хіба що помічники сенаторів і треті чиновники Держдепу. Очікувати прориву на цій посаді від Маркарової теж навряд чи доводиться. І через нестачу дипломатичного досвіду, і з огляду на вкрай скептичне ставлення адміністрації Байдена до Зеленського".

Як повідомляв портал "Коментарі", телефонна розмова між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і міністром МЗС України відбулася 2 лютого, її прокоментували обидва політики. Дмитро Кулеба зазначив, що у відносинах з США починається "новий день", а Блінкен розповів, що поговорити з українським міністром було "чудово".





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини