Нетаньяху заявив про ймовірне припинення вогню в секторі Газа

Прем'єр Ізраїлю заявив про ймовірне тимчасове припинення вогню в секторі Газа

Влада Ізраїлю має ухвалити тяжке рішення щодо угоди про звільнення заручників, всі структури безпеки країни підтримують його, заявив прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Але Ізраїль доведе до кінця військову операцію у Газі навіть після можливого тимчасового припинення вогню задля звільнення частини заручників, додав він. Про це повідомляють "Коментарі".

Раніше ізраїльські ЗМІ, посилаючись на свої джерела, повідомили про попередню домовленість, досягнуту ХАМАС та Ізраїлем. Вона передбачає звільнення ХАМАСом із полону понад 50 заручників — 40 дітей та 13 жінок. Натомість Ізраїль повинен погодитися на п'ятиденне припинення вогню та звільнення понад 100 ув'язнених палестинців із ізраїльських в'язниць.

При цьому припинення вогню носитиме диференційований підхід - по півдні сектора Газа удари будуть повністю припинені, а по півночі - продовжуватимуться, але лише шість годин на добу.

Також у рамках цих домовленостей Ізраїль дасть добро на завезення в сектор Газа гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, що в ході атаки на Ізраїль 7 жовтня ХАМАС взяв у заручники 240 євреїв, відвівши їх із собою у сектор Газа. Їхнє звільнення було і залишається однією з цілей ізраїльської операції "Залізні мечі", перш за все, його сухопутною складовою. Непублічні переговори у Катарі про звільнення заручників, які раніше проводили Ізраїль та ХАМАС, не досягли успіху. ХАМАС відмовився звільняти заручників. У відповідь військовий кабінет Ізраїлю одноголосно ухвалив рішення про проведення сухопутної операції в секторі Газа - фактичне вторгнення армії Ізраїлю на територію анклаву.

Тим часом, Сербія хоче відновити навчання з НАТО. Влада Сербії може відновити спільні навчання з НАТО.

РФ суттєво скоротила експорт нафти: що сталося. Рівень морського експорту російської нафти знизився до мінімальних показників із серпня.

А в Запоріжжі знайшли 200 тонн прихованої гуманітарки.