НАТО хоче бути готовим розгорнути на сході 300 тисяч осіб

Але це потребуватиме додаткових зусиль, зокрема і фінансових

Найближчим часом НАТО планує бути готовим перекинути на свій східний фланг 300 тисяч бійців. Перший ешелон складатиметься зі ста тисяч військовослужбовців з Польші, Норвегії та країн Балтії. Але для здійснення цього плану керівництву альянсу треба мати в своєму розпорядженні велику кількість зброї, зокрема боєприпасів. А вже зараз є побоювання, що не всі союзники нададуть їх НАТО. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Politico.

У найближчі місяці альянс прискорить зусилля із накопичення обладнання вздовж східного краю альянсу та призначить десятки тисяч військ, які зможуть поспішити на допомогу союзникам у короткий термін — крок, який має на меті зупинити Росію від розширення своєї війни за межі України, пишуть американські журналісти. Однак, щоб це сталося, НАТО має переконати окремі країни надати різні елементи: солдатів, навчання, кращу інфраструктуру — і, що особливо важливо, велику кількість дорогої зброї, обладнання та боєприпасів.

Оскільки країни вже стурбовані своїми власними запасами боєприпасів, а Україна гостро потребує більшої кількості снарядів і зброї від союзників, існує ризик, що не всі союзники по НАТО виконають свої обіцянки зробити внесок у нові плани альянсу.

Це виклик, з яким НАТО стикався в минулому, і той, який, як побоюються експерти, може стати постійною проблемою для західного альянсу, оскільки війна Росії затягується на другий рік.

"Ми, як правило, намагалися накопичувати дешеві боєприпаси… це просто вкрай недостатньо", — сказала Стейсі Петтіджон, директор оборонної програми Центру нової американської безпеки. - "Я вважаю, що проблеми, які мають наші союзники в НАТО, ще гостріші, тому що багато хто з них часто покладаються на США як на свого роду опору".

Своєрідним випробуванням для НАТО стане цього літа зустріч лідерів 30 країн-членів альянсу, пишуть американські журналісти.

Деякі союзники вже визнали, що задоволення потреб НАТО вимагатиме набагато більше інвестицій.

"Потрібна більша швидкість, чи то з точки зору матеріальних засобів, персоналу чи інфраструктури", — сказав газеті Bild am Sonntag німецький полковник Андре Вюстнер, голова незалежної Асоціації збройних сил.

Відзначимо, що експерти розповіли, що може означати візит Путіна до Криму та Маріуполя, а також чи може змінитися позиція Угорщини та Туреччини щодо членства в НАТО Фінляндії та Швеції.