Наступ на Курськ: чому Захід схвалив операцію

Курська операція не суперечить оборонній стратегії України

Західні партнери дозволили Силам оборони завдавати удари їхньою зброєю по території Бєлгородської та Курської областей. Таким чином, Україна отримала можливість захищати цивільне населення Сумщини і Харківщини від російських атак, відзначив військовий експерт Олександр Мусієнко.

"Позаяк у Суджі знаходився російський штаб, який керував обстрілами Сумщини та діями ДРГ, які заходили на українську територію, то, відповідно, це місто є абсолютно легітимною ціллю. І не принципово, в який спосіб ЗСУ вирішили знешкодити російську загрозу, яка виходила з міста, – застосувавши західну зброю чи провівши сухопутну операцію. А тому, якби Захід засудив наступ української армії в Курській області, то фактично заперечив би власні рішення, ухвалені під час російського наступу на Харківщину", - зазначив Олександр Мусієнко.

За словами експерта, спроби Заходу зупинити наступ ЗСУ на російській території виглядали би щонайменше дивно, а також незрозуміло, які механізми впливу зміг би застосувати Захід після того, як операція почалася. До того ж, зауважив він, США зацікавлені у тому, щоби демонструвати можливості України та ставити на місце Росію.

"У випадку з Курською операцією Захід фактично не виходить за межі контролю ризиків, оскільки, після постачання зброї, надання винищувачів та дозволу на удари по російській території, проведення сухопутної операції на території РФ є логічним продовженням. А тому не дивно, що ми бачимо цілком адекватну реакцію Заходу на наступ ЗСУ у Курській області", - резюмував аналітик.