Над Білоруссю можуть заборонити усі польоти - подробиці

Вісім країн підписали спільну заяву з вимогою заборонити усі польоти над Білоруссю

Вісім країн вимагають заборонити усі польоти над Білоруссю. Серед таких держав США, Чехія, Латвія, Німеччина, Литва, Ірландія, Польща й Велика Британія. Про це повідомляє Gazeta.ua.

Ці країни насамперед засуджують перехоплення літака Афіни - Вільнюс компанії Ryanair і арешт журналіста Романа Протасевича в Білорусі. Їхні представники вже створили спільну заяву голів комітетів із міжнародних відносин.

У тексті заяви йдеться про те, що така ситуація є актом піратства на маршруті між двома країнами.

Представники вісьмох країн закликали Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) негайно провести розслідування інциденту. Поки ж воно триватиме, країни, що підписали заяву, рекомендують заборонити усі польоти над Білоруссю, зокрема, польоти в країну й із неї.

"Цей акт державного терору й викрадення людей становить загрозу для усіх, хто подорожує Європою і за її межами. Ми закликаємо держави НАТО та Європейського Союзу запровадити санкції проти режиму Олександра Лукашенка. Дії його адміністрації нагадують про нелегітимність влади, яка претендує на керування в Мінську", - зазначається у заяві.

Крім того, лідери вісьмох країн закликали владу Білорусі відпустити на свободу Романа Протасевича та інших політичних в'язнів.

Нагадаємо, у Мінську затримано засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни — Вільнюс. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке не підтвердилося.

Як розцінювати такі методи затримання неугодних Лукашенкові? Як можуть далі розвиватися події? Думки експертів читайте на сайті "Коментарі".