Головна Новини Політика зовнішня політика На Донбасі - загострення, в переговорах - тупик: до чого готуватися
commentss НОВИНИ Всі новини

На Донбасі - загострення, в переговорах - тупик: до чого готуватися

Експерти розповіли, чого чекати за кейсом Донбасу найближчим часом

5 березня 2021, 10:55
Поділіться публікацією:

Візит Зеленського на Донбас, чергові тупикові засідання ТКГ, заяви окупантів з ОРДО про "дозвіл на ведення попереджувального вогню для придушення вогневих точок противника"... "Коментарі" запитали експертів, чого чекати за кейсом Донбасу найближчим часом — як на дипломатичному полі бою, так і на власне фронті.

На Донбасі - загострення, в переговорах - тупик: до чого готуватися

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Путін хотів домогтися поступок від України"

Професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань вважає, що глухий кут в переговорах і загострення на фронті були прогнозованими.

"Путін хотів домогтися поступок від України. Він підтримав пропозицію Зеленського про всеосяжне перемир'я. Але розраховував, що це буде першим кроком для легалізації бойовиків, для прямих переговорів Києва з окупованими Донецьком і Луганськом, для втілення в життя ідеї про "особливий статус" ОРДЛО. І, дійсно, були небезпечні дії з боку Офісу президента в цьому напрямку. 11 березня минулого року Єрмак і Кучма парафували угоду про створення в рамках ТКГ т.зв. Консультативної ради за участю бойовиків. Це б легалізувало останніх як сторону переговорів, чого допустити не можна було. У Києві проходили протести, громадськість та експерти висловили свого обурення. У підсумку ідея про Консультативну раду була відкинута і так і не була підписана", — зазначає Олексій Гарань.

А поки українська сторона йшла на поступки, Росія нічого не зробила для того, щоб почати просування навіть за першою частиною Мінських угод, де окреслена безпекова складова. А саме — повне припинення обстрілів, роззброєння, виведення військ.

"В результаті й Зеленський не зробив наступних кроків. Не потрапив в той капкан, який йому розставив Путін. Повторюється ситуація, яка були при Порошенкові. Адже він після свого обрання теж почав з дипломатичних кроків. Оголосив про перемир'я, навіть продовжив його. І лише коли стало ясно, що Росія і підконтрольні їй бойовики не збираються дотримуватися перемир'я, Порошенко віддав наказ про наступ української армії. Потім було вторгнення російських військ — і все повернулося до жорсткого протистояння, — нагадує Олексій Гарань. — Зеленський пішов за схожим шляхом: надія на компроміс, на поступки з боку Путіна, а у відповідь — стрілянина і зрив усіх домовленостей".

І тоді, продовжує експерт, Зеленський зробив несподіваний хід для всіх — ввів за допомогою РНБО санкції проти каналів путінського кума і одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука. А потім і проти самого Медведчука.

"Це був сильний хід, якого точно не очікували ні Медведчук, ні Путін. В результаті відбулося повернення до тієї ситуації, яка була в україно-російському протистоянні, починаючи з 2016 року. Путін, не отримавши поступок, яких хотів, повертається до жорсткого варіанту. І тут важливо зрозуміти, що ні на які поступки РФ і не піде. Що вона розуміє тільки силу. Саме тому ті дії, які Зеленський зробив всередині країни — правильні. Ми показали міжнародним партнерам, що готові на компроміси. Навіть на такі, які нам не вигідні — як та ж згода імплементувати в українське законодавство формулу Штайнмайера. Для наших міжнародних партнерів все ясно, ми зберегли своє обличчя. На відміну від Росії, яка зараз устами бойовиків каже, що вони готові відкривати "упереджувальний вогонь". Тобто фактично офіційно ховає хитке перемир'я", — підкреслює Олексій Гарань.

На його думку, Зеленському важливо зараз не зупинятися, не піддаватися на "обстрільний шантаж" з боку Кремля, а продовжувати наступ на "п'яту колону". Доводячи, що він як президент відстоює національні інтереси. І проводячи реальні реформи, в тому числі судову, не заради траншей МВФ, а заради майбутнього України.

"У найближчому майбутньому не виключений і глобальний світовий конфлікт"

На думку політолога Олега Гнатюка, повернення територій Донбасу і припинення війни на Сході України буде не швидким за часом — і досить болючим.

"Погіршення соціальної, промислової ситуації на Донбасі, вербування Росією працездатного населення Сходу шляхом роздачі російських паспортів, пропаганда і просування там "русского міра", кампанії із захисту "російськомовного населення" і т.д., і в подальшому будуть дестабілізувати ситуацію в регіоні з метою тиску на Україну і міжнародне співтовариство. Слід також зазначити, що Росія використовує тактику "гібридної війни", залякуючи місцеве населення, нівелюючи правову систему, виснажуючи ресурси всієї України і підриваючи її життєздатність", — підкреслює політолог.

Що в цій ситуації робити нашій державі? Олег Гнатюк вважає, що відповідь лежить в площині економічних, соціальних, правових інтересів.

"В першу чергу — створення економічної привабливості, можливостей соціального та правового захисту населення Сходу, здійснення потужного інформаційного впливу на регіон і створення альтернативних інформаційних каналів, — зазначає він. — Також нашій владі необхідно розробити покроковий стратегічний план деокупації і реінтеграції захоплених ворогом територій. Такий план повинен включити інтереси корінного населення Сходу, яке прагне в майбутньому жити на українській території, але з об'єктивних обставин зараз такої можливості не має".

Важливим експерт вважає і зміну в майбутньому міжнародного формату переговорів, оскільки Мінські угоди більше не працюють, а переговори в рамках ТКГ часто заходять в глухий кут.

"На рівні міжнародної політики ситуацію якісно може змінити вступ України в провідні європейські інституції — НАТО і ЄС, а також поглиблення стратегічного партнерства з США. Як в історичному минулому, так і сьогодні ми спостерігаємо спроби Росії стати цьому на заваді. Тому головним викликом для нашої держави і суспільства є здійснення необхідних реформ та наближення до стандартів цих організацій з метою повноправного членства в них, — підкреслює Олег Гнатюк. — У найближчому майбутньому не виключений і глобальний світовий конфлікт, або т.зв. "третя світова війна". Багато факторів в сучасному світі вказують на це. На той час, як це, можливо, станеться, Україні важливо бути максимально збройною і здатною себе захистити".

Раніше стало відомо, які рішення готує РНБО з повернення Криму Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини