Головна Новини Політика зовнішня політика «Морські провокації» з боку РФ: як повинна протистояти Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

«Морські провокації» з боку РФ: як повинна протистояти Україна

Експерти розповіли, які порушення фіксуються на морі з боку берегової охорони РФ

16 лютого 2021, 14:49
Поділіться публікацією:

Протягом року Держприкордонслужбою України було зафіксовано 39 порушень на морі з боку берегової охорони Російської Федерації. Глава ДПСУ Сергій Дейнеко заявив, що триває робота зі збору доказової бази агресивних дій РФ на море. "Коментарі" дізналися в експертів, як саме проявляється ця агресія і що можна (потрібно) їй протиставити.

«Морські провокації» з боку РФ: як повинна протистояти Україна

Морська охорона України. Фото: МВС

"Держава відмовляється платити жертвам російських піратів у погонах будь-які компенсації"

Доктор юридичних наук, експостпред президента України в АР Крим Борис Бабін  пояснює, що агресивні дії РФ на море проявляються в зупинках і перевірках торгових суден, що йдуть в порти України або з них.

"Це відбувається, в основному, в акваторії Азовського моря — при підході до Керченської протоки, — говорить він. — Також РФ здійснює провокації у вигляді захоплень на акваторії рибалок, в тому числі з їх подальшим утриманням на тимчасово окупованих територіях. За такими ситуаціями тільки особисто я представляю інтереси в цілому десяти рибалок в судових процесах, які зараз йдуть на материковій Україні, за якими до цього також йшли непрості процеси їх звільнення з полону".

Борис Бабін з жалем відзначає, що держава відмовляється платити жертвам російських піратів у погонах будь-які компенсації — і як або взагалі сприяти у відновленні їхніх прав.

"А чиновники наших держорганів, такі як Мінреінтеграціі та Держрибагенство в цих судових справах займають, м'яко кажучи, не дуже державницьку позицію. Створюється враження, що інтереси агресора їм набагато ближче, ніж права його жертв. Це, наприклад, щоб не бути голослівним, справи 420/7376/20 і 420/8381/20 в Одеському окружному адміністративному суді", — підкреслює Борис Бабін.

"Протидія агресії на морі має відбуватися за кількома рівнями"

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко зізнався, що йому дивно чути заяви про 39 порушень береговою охороною РФ. Особливо враховуючи, що російські окупаційні війська вже 7 років перебувають в українських територіальних водах — в тому ж Криму.

"І коли ми робимо подібні заяви, то у мене завжди виникає ряд питань, — зазначає Богдан Петренко. — Як ведеться підрахунок подібних порушень? Чи зникає факт порушення, якщо російська берегова охорона переходить з "територіальних вод Херсонської області" в "територіальні води АР Крим"? Чи не є подібні заяви початком неформальної легалізації відмови України від окупованого Росією півострова?".

Експерт підкреслює, що протидія агресії на морі має відбуватися за кількома рівнями.

"Перший — це юридичний. Збір фактів і звернення до міжнародних судів про порушення норм, — пояснює Богдан Петренко. — Другий — військово-політичний — посилення українського флоту, активне залучення наших партнерів до навчань у Чорному морі. На жаль, мова сили — це єдина мова, яку сьогодні розуміє Кремль. Але водночас ми повинні формувати думку на Заході так, що вони б вважали вигідним для себе повернення Криму Україні. Третій рівень — це активізація боротьби за повернення Криму, в тому числі й об'єднання кейсів "Крим-Донбас" — для того, щоб і у наших західних партнерів, а іноді й у наших власних громадян не виникало сумнівів, що саме Росія є агресором і на півдні, і на Сході України".

Нагадаємо, Крим і Донбас "потрапили" під вплив Туреччини: хто і навіщо засвітив скандальну карту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини