60 доларів за барель: чи вплине обмеження ціни на нафту на здатність Росії продовжувати війну

3 грудня Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на російську нафту на рівні 60 дол. за барель.

Стеля цін поширюється на сиру нафту та нафтопродукти, добуті з бітумінозних корисних копалин, які мають російське походження або експортуються з РФ. Згідно із задумом, таке рішення з одного боку має зменшити доходи країни-агресора від торгівлі “чорним золотом”, а з іншого - допомогти пом’якшити негативні наслідки при постачанні вуглеводнів у треті країни.


Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні назвав таке рішення не серйозним. Воно, за його словами, дасть можливість Росії продовжувати війну та спонсорувати інші терористичні режими та організації. Ми запитали в експертів, чи дійсно така ціна не здатна зв’язати руки агресору.


"Ця ціна близька до тієї, за якою самі росіяни продають нафту зі скидками. Вона для бюджету рф некомфортна, - каже фахівець з питань енергетики Сергій Дяченко. - Звичайно, в Росії шикували, коли на початку війни ціна підстрибнула до 120 доларів на нафту, вони добре заробляли. А 60 доларів - це вже некомфортно”.


Головне, каже фахівець, що врешті решт вдалося досягнути консенсусу щодо граничної ціни на нафту і відкрити можливості для подальших переговорів.


"Це свого роду тиск. Експерти кажуть, що у цьому підході головне не так зниження ціни продажу, скільки обмеження щодо транспортування. Головний удар саме з цього боку. За прогнозами, внаслідок цих санкцій росія втратить на експорті 100 млн тон”, - переконаний Дяченко.


Протилежної думки експерт Юрій Корольчук. Він вважає, що стеля ціни на нафту з рф в 60 доларів за барель - не матиме особливого значення.


“Росіяни заробляли 145 млрд доларів максимум за рік. Тепер візьмемо 60 доларів. Відповідно отримаємо 110 млрд доларів доходу. Тобто всього лише 30 млрд доларів [ефект]. Хоча я припускаю, що він може бути і меншим. Це не збиток для Росії”, - каже Корольчук.


За його словами, більшого ефекту вдалося б досягти, якби не купували російське "чорне золото" такі країни, як Індія, Китай, Саудівська Аравія. Адже завдяки цим ринкам, РФ останнім часом не зменшила, а навпаки збільшила на 2% видобуток нафти.