Головна Новини Політика зовнішня політика Коли Крим і Донбас «повернуться» до України: підсумки засідання Генасамблеї ООН
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли Крим і Донбас «повернуться» до України: підсумки засідання Генасамблеї ООН

Експерти зробили висновки за підсумками засідання Генасамблеї ООН, присвяченого конфлікту на Донбасі й анексії Криму

24 лютого 2021, 13:19 comments1650
Поділіться публікацією:

У Генеральній асамблеї ООН 23 лютого пройшли дебати щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України, в тому числі — на анексованому Росією Кримському півострові. "Коментарі" підбили підсумки разом з експертами, і розібралися, про що говорять позиції України, Росії та колективного Заходу, а також — в якому руслі може далі розвиватися ситуація.

Коли Крим і Донбас «повернуться» до України: підсумки засідання Генасамблеї ООН

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Невелика дипломатична перемога України"

Саме включення питання "ситуація на тимчасово окупованих територіях України" в Порядок денний цього засідання ГА ООН — невелика дипломатична перемога України. У цьому впевнений політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан.

"Адже розглядалася, в тому числі, ситуація на Кримському півострові. А Росія щосили намагається "закрити питання Криму", — відзначає експерт. — Практично всі партнери України виступали з чіткою позицією, яка збігається з національними інтересами нашої країни. Вони висловили підтримку територіальної цілісності України, невизнання незаконної анексії Росією Криму, необхідність виведення російських військ з України".

Дипломат зізнався, що неприємно здивувала Угорщина.

"Підтримавши раніше озвучену позицію щодо важливості територіальної цілісності України, представниця Угорщини використовувала свій виступ для критики нашої країни. Звинувачувала її в порушеннях прав угорської меншини. Швидше за все, це свідчить про те, що в Будапешті прийнято рішення використовувати всі існуючі дипломатичні майданчики для тиску на Україну з цього питання", — вважає Вадим Трюхан.

Він звертає увагу, що Виступ Постійного представника України в ООН Сергія Кислиці був насичений цитатами відомих американських і європейських державних діячів.

"Їх суть зводилася до того, що нинішня агресивна зовнішня політика Росії — не що інше, як продовження експансіоністських прагнень Сталіна і всіх наступних "вождів" СРСР. У цьому ж дусі був і заклик представника України до Росії вивести свої війська з України, як СРСР в 1989 році вивів свою армію з Афганістану... Ну, а росіяни вирішили ввести новий наратив. Виявляється, це не Росія окупувала понад 7% території України. Це якась "майданна Україна" окупувала якусь "нормальну Україну". Спроби перекласти відповідальність за все, що накоїла Росія в Україні, на голову самих українців, тривають", — підкреслює Вадим Трюхан.

За його словами, будь-яких проривних рішень на ГА ООН не було прийнято. Але на це, зазначає експерт, ніхто особливо і не сподівався. Важливо, що Україна проявила ініціативність і зуміла забезпечити підтримку більшості країн своєї позиції.

"Що стосується прогнозів, то на цей момент у Кремля не видно політичної волі здати назад. Проте, вже зараз проглядається перегрупування сил в рамках так званого "колективного Заходу". Надії на лідерство США ростуть. А консолідований Захід з сильним лідерством Вашингтона, — це сила, яку Володимиру Путіну ігнорувати вже не вдасться, — упевнений Вадим Трюхан. — Насправді, Україна і континент в цілому наближаються до серйозних змін. Питання тільки в тому, коли Вашингтон почне діяти більш наступально у відношенні до Кремля. І як в Москві відреагують: підіжмуть хвіст, як вони роблять зазвичай в таких випадках, або почнуть гру ва-банк, яка може привести до серйозних потрясінь".

"Давно пора провести ревізію товарних відносин між Україною і Росією"

Колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ Георгій Тука, оцінюючи підсумки ГА ООН, підкреслив, що позиції України і Росії залишаються незмінними, а Захід, схоже, готовий до посилення санкцій проти країни-агресора.

"З 2014 року у РФ позиція, що питання захопленого нею Криму "закрите назавжди". Україна, зрозуміло, з цим не згодна. Позитивний момент, що вчорашня асамблея пройшла в контексті створюваної України "Кримської платформи". З моєї точки зору, залученість наших західних партнерів, санкційні кроки у відношенні до РФ, пов'язані з анексією Криму, могли б бути більш активнішими. І якщо ідея "Кримської платформи" (консолідувати міжнародні зусилля, щоб посилити тиск на РФ) спрацює, це можна тільки вітати. І на вчорашній ГА ООН зроблені певні зрушення в цьому напрямку", — зазначає Георгій Тука.

За його словами, на ймовірне посилення позиції Заходу у відношенні до РФ багато в чому вплинула позиція самої Росії. Яка явно йде на конфронтацію.

"Моніторинг російських ЗМІ показує, що генеральна лінія там зараз — демонізація Заходу, конфронтація із Заходом, — каже Георгій Тука. — Приблизно 30% програм присвячується критиці Навального, стільки ж — викриттю "фашистської" України, а 40% — прокльонів в бік Заходу. Не дивно, що в цей історичний момент я бачу консолідовану позицію провідних світових гравців, які готові до збільшення тиску на Росію. Наскільки це буде системний, сильний і дієвий тиск, а не просто персональні санкції щодо російських чиновників — час покаже. Сподіваюся, що відбудуться певні секторальні обмеження".

При цьому ексзаступник міністра зізнався, що йому не зрозуміла позиція України, яка закликає наших західних партнерів збільшити тиск на Росію, а сама веде досить активну торгівлю з РФ. На його думку, давно пора провести ревізію товарних відносин між Україною і Росією, максимально їх обмеживши.

Нагадаємо, експерти розповіли, для чого Росія "засіває" паспортами ОРДЛО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини