Клімкін розповів про плани Путіна

Екс-міністр зовнішніх справ розповів про стратегію Путіна - як Росія хоче перемогти США

Стратегія Путіна у протистоянні з США полягає у повторенні американського прийому пізнього СРСР, коли американці спровокували Радянський Союз включитися у гонку озброєнь, яка надірвали економічні можливості радянської імперії. Тепер Путін намагається використати цей же прийом щодо США - спираючись на підтримку Китаю, погрожуючи ядерною зброєю, він намагається спровокувати Сполучені Штати робити великі асігнування у сили ядерного стримування. При цьому диктатор розраховує, що економіка США цього не витримає. Про це повідомляють "Коментарі", які посилаються на думку колишнього міністра зовнішніх справ України Павла Клімкіна.

"Є одна сфера - ядерна зброя та її носії, де Путін почувається на одному рівні зі США - як у часи СРСР, які йому так подобаються, - пише Павло Клімкін. - Саме тому РФ і зробила напередодні його зустрічі із Сі символічний крок з відміни ратифікації договору про ядерні випробування. Натяк зрозумілий - як колись США виснажили занепадаючий СРСР в тому числі через гонку озброєнь тепер Путін хоч "повернути" цю відповідь до США, але не сам, а разом з Китаєм. В Китаю набагато менше ядерних боєголовок, ніж в РФ та США, але їхня кількість буде збільшуватися. Путін вважає, що США не зможуть самі витримати цю нову гонку озброєнь, власне її не хочуть, оскільки переживають непрості часи у внутрішніх політичних дискусіях, а підтримку колективного Заходу їм буде отримати важко".

На думку Клімкіна, Китай використає Росію, але подальші спільні дії разом з нею буде планувати виключно через врахування інтересів КНР.

"Сі прекрасно розуміє, що Захід "показав зуби" із застосуванням ATACAMS і буде це поступово, але стратегічно робити далі, в тому числі через постачання літаків. Китайці навряд перетнуть червоні лінії Заходу у постачанні РФ зброї, але поки що будуть і надалі надсилати майже все, щоб тримати російській режим. Якщо звісно Байден і Сі не домовляться про щось інше на своїй зустрічі, що планується наступного місяця. Тому поговорити із Сі до цього було так критично важливо для Путіна. Але Сі бачить світ через китайські і точно не російські окуляри", - пише екс-міністр.

Тим часом, Кулеба розповів, коли перші винищувачі F-16 прибудуть в Україну.

Шольца обурила заява Путіна: що сказав диктатор.

А експерти розповіли, чому звернення Байдена до американців може стати знаковим.