Клімкін розповів, до чого готуватися Україні після останніх пропозицій НАТО

Екс-глава МЗС прокоментував останню гучну заяву глави канцелярії генсека НАТО, який припустив можливість уступки Україною своїх територій в обмін на членство в Альянсі

Своє бачення наслідків заяви керівника секретаріату генсека НАТО Йенсена оприлюднив екс-керівник МЗС України Павло Клімкін.

За словами Клімкіна, ці слова говорять про те, що західні союзники припускають можливу "патову" ситуацію на полі бою, а також розглядають наслідки цієї ситуації для України та НАТО. Незважаючи на неприємність таких розмов для України посадовці та суспільство має бути морально готовим для обговорення цих нових моделей безпеки.

- Сенс дискусії, яка ведеться у деяких західних колах, приблизно у наступному, - написав в своєму телеграм-каналі колишній очільник дипломатичного відомства України. - Якщо НАТО в якийсь момент приймає рішення про наше членство в Альянсі, але в цей момент ще не звільнена вся територія України, то що це означає? Тоді НАТО приймає рішення розповсюдити статтю 5 щодо колективної оборони на територію, яку ми контролюємо. Водночас, будь-які подальші дії зі звільнення наших територій означатимуть завдання РФ ударів вже по території НАТО. Що ставить питання, а чи маємо ми узгоджувати дії зі звільнення територій в рамках НАТО і якщо так, то чи не є це обмеженням нашого суверенітету щодо наших територій?

"Це виглядає для багатьох як казуїстика, але ми маємо бути готові до таких дискусій - не тільки емоційно, а й раціонально, - зазначає Клімкін. - А "міняти" території на НАТО нікому не вдасться, українці такий бартер не сприймуть і не дозволять".

Тим часом, у МЗС зробили заяву про вихід на кордони 1991 року.

У Зеленського розповіли, що зміниться після псевдовиборів РФ в окупації.

А рашист зробив несподівану заяву: "Справа прийде до "перемир'я".