Ізраїль та Сектор Газа домовилися про перемир'я: подробиці

Внаслідок ізраїльсько-палестинського конфлікту за кілька днів загинули сотні людей, понад тисячі отримали поранення

Через 11 днів запеклих бойових дій Ізраїль та радикальне палестинське угруповання ХАМАС домовилися про перемир'я. Режим припинення вогню набув чинності вночі 21 травня. Домовленості, досягнуті за сприяння влади Єгипту та Катару, привітав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

В ООН закликали лідерів Ізраїлю та Палестини дотримуватися угоди про припинення вогню та почати діалог для усунення причин конфлікту. Генеральний секретар ООН пообіцяв сприяння в переговорах обом сторонам.

Переговори Ізраїлю та Палестини дозволять "покласти край окупації" та реалізувати рішення про дві держави на основі резолюцій ООН та міжнародного права, впевнений Гуттеріш.

"Газа — невід'ємна частина майбутньої палестинської держави, та потрібно докласти всіх зусиль, щоб домогтися національного примирення, яке покладе край розколу", — заявив генсекретар ООН.

Внаслідок бойових дій між Ізраїлем та Сектором Газа, за даними ООН, загинули понад 240 осіб, тисячі — поранені. Найбільше жертв — серед жителів Сектора Газа — 208 палестинців, зокрема 60 дітей. Своєю чергою в Міністерстві охорони здоров'я Сектора Газа заявили про 220 убитих та понад 1500 поранених, серед них близько 100 загиблих — жінки та діти.

В армії Ізраїлю повідомили, що знищили понад 100 км підземних оборонних споруд ХАМАС та ліквідували 200 бойовиків угруповання. Крім того, система протиповітряної оборони Ізраїлю "Залізний купол" перехопила 90% ракет, випущених угрупованням ХАМАС. Подібну систему ППО планує придбати й Україна.

На перемир'я вже відреагував президент США Джо Байден. Він пообіцяв гуманітарну допомогу жителям Сектора Газа. Її нададуть палестинській владі, а не угрупованню ХАМАС, яку США вважають терористичною.

"Ми як і раніше прихильні роботі з ООН та іншими міжнародними зацікавленими сторонами для надання швидкої гуманітарної допомоги, мобілізації міжнародної підтримки для жителів Гази та зусиль по відновленню Гази", — заявив Байден.

На засіданні військово-політичного кабінету представники ізраїльських спецслужб заявили, що в Секторі Газа залишаються близько 10 тис. ракет. Більшість снарядів заховані в будинках місцевих жителів, пишуть ізраїльські ЗМІ. Якщо армія Ізраїлю спробує знищити ракетний арсенал угруповання ХАМАС, жертв з боку мирного населення можуть бути тисячі.

Ще до оголошення перемир'я в авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" заявили, що розглядають можливість відновлення авіаперельотів в Тель-Авів з 24 травня.

Як палестино-ізраїльський конфлікт може вплинути на Україну, "Коментарі" дізналися в експертів.