Гутерріш попри відмову не збирається скасовувати візит в Київ: деталі

ООН і далі намагається влаштувати візит Гутерріша в Київ

За даними французького агентства AFP, президент України Володимир Зеленський скасував зустріч із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем після його відвідин саміту БРІКС у Росії. Однак в ООН цього не підтвердили.

Французьке видання, посилаючись на джерела в Офісі президента України, повідомило, що через участь Гутерріша у російському саміті візит в Україну було скасовано.

Разом з тим, заступник речника ООН Фархан Хак у відповіді для "Суспільного" зазначив, що візит Гутерріша не був скасований через саміт БРІКС. Він пояснив, що організувати зустріч намагаються у зручний для обох сторін час і що питання візиту обговорювалося ще у вересні під час їхньої попередньої зустрічі.

"Ми намагаємося організувати візит у взаємно зручний час. Вони [Зеленський і Гутерріш] обговорили візит під час зустрічі у вересні", — сказав Хак.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що глава української держави Володимир Зеленський відхилив візит Антоніу Гутерріша до України через участь генсека ООН у саміті БРІКС, який відбувається на території Росії. Зокрема, джерело у Офісі президента повідомило, що після Казані генсек ООН хотів приїхати в Україну, але президент не підтвердив його візит. Тому Гутерріша тут не буде, зокрема, через приниження здорового глузду та міжнародного права в Казан, нібито сказали в ОП журналістам.

"Коментарі" також розповідали, що Гутерріш на саміті БРІКС розповів, який мир в Україні влаштує ООН. За його словами, встановлення миру має відбуватися у рамках міжнародного права. Крім того, генсек ООН заявив, що всі поточні конфлікти у світі необхідно вирішувати, "зберігаючи прихильність до цінностей Статуту ООН, принципів верховенства права, територіальної цілісності та політичної незалежності всіх держав".