Гібридна кібервійна Кремля: названо три головні цілі атаки на Україну

Нещодавно українські банки та компанії зазнали потужної хакерської атаки

Українські експерти назвали головну мету масштабної хакерської атаки 15 лютого. Фахівці стверджують, що влада Росії починає гібридну кібервійну з Україною. Таку заяву було зроблено у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України. Про це повідомляє Liga.net.

Атака відбулася 16 лютого саме тоді, коли західна преса оголосила про можливе вторгнення Росії. Через кібератаки постраждали державні банки та сайт Міноборони.

У Держспецзв'язку стверджують, що метою кібератаки були:

- дезінформація населення;

- відволікання від справжніх замовників;

- завдання удару по українській інфраструктурі для значної шкоди та хаосу.

"За нашими спостереженнями, активізація кібератак регулярно передує загостренню ситуації на кордоні. І кількість, і потужність потроху зростає. Ускладнюється інструментарій атакуючих", - заявляють у Держспецзв'язку.

Міністерство цифрової трансформації України повідомляє, що ця кібератака є складником гібридної війни Росії проти України.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у соцмережах користувачі почали скаржитися на роботу додатків "ПриватБанку" й "Ощадбанку". Програми не працюють конкретно – неможливо увійти до свого профілю, дізнатися дані про рахунки. У "ПриватБанку" вже попросили українців не турбуватися та підтвердили факт кібератаки.

Стало відомо, що в Україні не працюють банкомати, термінали самообслуговування, проблеми з оплатою у POS-терміналах, а також у роботі програми "Ощад 24/7". Також кібератаки отримав додаток "ПриватБанку". Атаковані сайти ЗСУ та Міноборони.