Фінансовий сектор Росії поніс втрат на сотні мільярдів доларів через санкції

Внутрішній документ Мінфіну говорить про те, що з фінансами у росії не все добре

Фінансовий сектор росії зазнав сотні мільярдів доларів "прямих втрат" внаслідок масштабних санкцій, запроваджених США та їхніми союзниками у зв'язку із вторгненням президента володимира путіна в Україну. Про це свідчить внутрішній документ Мінфіну, пише Bloomberg. У презентацію для зустрічі офіційних осіб на найвищому рівні з реагування на санкції, що відбулася минулого місяця, були включені дані про значні удари по фондовому ринку росії, банківського капіталу, заморожені валютні резерви. На умовах анонімності причетні особи, знайомі з подією, підтвердили це виданню.


Зокрема, в документі йдеться про 40% падіння капіталізації фондового ринку, заморожених резервах ЦБ на 300 млрд доларів і єврооблігацій на 4,6 трлн руб., 10% падіння капіталу банківської системи, 563 млрд руб., заморожених в роздробі, а також депозитарних активів. У звіті не зазначено загальної вартості удару від санкцій, які були націлені на фінансовий сектор, і в ньому не враховується вплив на економіку в цілому.


Як пише Bloomberg, у Мінфіні від коментарів відмовилися. У той же час путін заявив у понеділок, що "росія впевнено справляється із зовнішнім тиском", а економіка "стабілізується і виходить на траєкторію зростання".


У презентації також перераховані втрати фінансової інфраструктури, у тому числі 80% активів банківського сектора, які підпали під санкції, відключення від служби обміну фінансовими повідомленнями Swift та втрата доступу до ключового обладнання та програмного забезпечення. У ньому йдеться про те, що інструменти, включаючи деривативи, хеджування, єврооблігації та первинне публічне розміщення акцій, "практично зникли". У презентації не розглядаються ширші економічні наслідки обмежень, які підштовхнули росію до рецесії, яка, ймовірно, триватиме наступного року. Інший документ зустрічі на найвищому рівні показав, що скорочення може бути тривалішим і глибшим, повідомляє Bloomberg.