Фіцо розкритикував Україну: яке рішення прийняв Київ

Роберт Фіцо назвав "безглуздими" українські санкції проти Росії щодо блокування транзиту російської нафти до Словаччини та Угорщини.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час телефонної розмови з Денисом Шмигалем висловив свою критику щодо нових обмежень для російської компанії "Лукойл", яка транспортує російську нафту через Україну до Угорщини та Словаччини. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на словацьке видання TASR.

Роберт Фіцо поскаржився Денису Шмигалю на санкції проти "Лукойла" та назвав їх "безглуздими" заявивши, що Словаччина проти таких дій України.

"Словаччина не має наміру бути заручником українсько-російських відносин, і рішення українського президента означає, що словацький нафтопереробний завод Slovnaft, який входить до угорської групи MOL, отримає на 40% менше нафти, ніж потрібно для переробки", - сказав Фіцо.

За словами словацького прем’єра, нові обмеження вплинуть не лише на Росію, але завдадуть удару країнам ЄС та Україні.

"Це вплине не лише на ринок Словаччини, але й може призвести до припинення поставок в Україну нафти, видобутої Slovnaft, яка становить майже десяту частину всього українського споживання", - заявив Фіцо.

Нагадаємо, що після повномасштабного вторгнення більшість країн ЄС відмовились від російської нафти. Однак залежні від російських ресурсів Угорщина та Словаччина продовжували отримувати російську нафту. Загалом Росія в ЄС експортує близько 7-8% нафти. Найбільше Росія відправляє до Китаю та Індії – 45% та 33% відповідно.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Кремль продовжує отримувати надприбутки від експорту російської нафти.

Також "Коментарі" писали про те, що росіяни знайшли нафту в Антарктиді. З нагоди цього одна з країн виступила з рішучою заявою.