Естонія скористається досвідом України та запровадить свою "Дію"

Україна та Естонія підписала Меморандум про співробітництво у сфері цифрових трансформацій. Про це повідомляє портал « Коментарі» з посиланням на пресс-службу Міістерства цифрової трансформації України.

Україна та Естонія підписала Меморандум про співробітництво у сфері цифрових трансформацій. Про це повідомляє портал " Коментарі" з посиланням на прес-службу Міістерства цифрової трансформації України.

За 3 роки в Україні вдалося провести масштабну цифровізацію держпослуг. І досвід Естонії в цьому питанні було використано одним з перших.

Як повідомляє відомство, завдяки естонській підтримці було отримано багато важливої інформації та знань, які стали основою для цифрової трансформації України.

Відтепер найкращі цифрові практики будуть використовуватися для впровадження в Естонії. Тому 2 вересня був підписаний Меморандум про співробітництво у сфері цифрових трансформацій між Мінцифри України та Міністерством економіки та зв’язку Естонії.

"В України та Естонії дуже схожа архітектура цифрової держави. Тому більшість наших розробок та послуг буде легко адаптувати в цій країні. Одним з перших кроків – створити в Естонії застосунок на базі Дії за 4 місяці. Допоможемо естонським колегам впроваджувати юзер-френдлі держпослуги та продовжуємо разом будувати найкращі цифрові держави у світі", – повідомляють у відомстві.

Нагадаємо, що в "Дії" останнім часом теж з’явилося багато оновлень. Останні з них були представлені наприкінці літа на брифінгу головою Мінцифри Михайлом Федоровим. Так, у "Дії" запроваджено низку нових документів та сервісів.

Відтепер документи доступні латиницею: закордонний паспорт, техпаспорт та посвідчення водія. Окрім пенсійного посвідчення за віком тепер будуть доступні пенсійні для спецгруп громадян, за якими потрібно створити окремий запит. У "Дії" ідображатимуться пенсійні посвідчення, видані з 2014 року. Для власників пенсійного посвідчення старого зразка потрібно оновити документ, щоб отримати його у "Дії". Пенсійне, як і інші документи, матиме QR-код.

Також відновлено оплату штрафів, шеринг техпаспорту, цифровий вид на посійне чи тимчасове проживання тощо.