Експорт української зброї в РФ: чи є ймовірність, що торгівля все ж триває

Колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ передбачає, що можливо, поставка здійснювалася через ряд інших держав і компаній

Після публікації звіту Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), де зазначено, що Росія нібито увійшла в трійку найбільших імпортерів українського озброєння в період 2016-2020 років (20% від усього експорту українських озброєнь, попереду Китай з 36%, третім йде Таїланд з 17%), Укроборонпром ці дані спростував. Чому вибухнув скандал? Хто правий, хто винен? Чи є ймовірність, що торгівля все ж ведеться?

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко вважає, що шведський інститут, які оприлюднив дані про те, що Росія продовжує отримувати українське озброєння, - досить авторитетний в світ.

"Так що, вважаю, під цими даними є підстави. Питання в ступеня і кількості озброєнь, яке могло якось надійде в РФ. Хто міг зробити, з урахуванням контролю держструктур, починаючи з 2014 року? Думаю, лише неофіційні структури. У нас же є приватний сектор. І його частка у виконанні державного оборонного замовлення доходить останнім часом до 60%. І у випуску, і продаж за кордон ", - говорить експерт.

За його словами, приватний сектор теж повинен контролюватися відповідними держструктурами.

"Так що питання - саме до тих, хто проводив такий контроль. Як за Укроборонпромом, так і за окремими підприємствами, яким надана можливість продажу озброєння за кордон. Ми пам'ятаємо Свінарчукгейт в нашій країні. При Порошенко могли діяти якісь люди, структур, які за кордоном здобували необхідні для нашого оборонного комплексу деталі. Такі ж люди і організації є в РФ. І під це виділяються серйозні гроші ", - вважає Романенко.

Колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ передбачає, що можливо, поставка здійснювалася через ряд інших держав і компаній.

"Для поставок необхідних елементів для військово-промислового комплексу РФ. Швидше за все, мова йшла про двигуни для літаків

Ан-148. Вони фігурують в списку. І хоч після накладеного в 2014 році, після початку російської агресії, заборони на експорт продукції військового призначення в РФ, обхідні шляхи могли знайти. Як саме - це вже завдання для відповідних структур, включаючи СБУ. Вони повинні виявляти і на корені припиняти такого роду явища. Важливий і контроль з боку громадськості. Тільки при відповідному резонансі є надія, що справи будуть розслідувані, а винні - притягнуті до відповідальності ", - додав експерт.

Нагадаємо, державний концерн "Укроборонпром" почав службове розслідування з метою перевірки інформації, озвученої в четвер, 4 березня, під час пленарного засідання Верховної Ради щодо діяльності заступника генерального директора "Укроборонпрому" з маркетингу та збуту Михайла Морозова.