Головна Статті Політика зовнішня політика Друга спроба: наскільки реалістичним є вступ України до НАТО
commentss Cтатті Всі новини

Друга спроба: наскільки реалістичним є вступ України до НАТО

Президент Володимир Зеленський оголосив про подання заявки на прискорений вступ України до НАТО

3 жовтня 2022, 10:50
Поділіться публікацією:

30го вересня 2022 року відбулися дві знаменні події: президент Росії Володимир Путін підписав договір про входження окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей до складу Росії, а Президент України Володимир Зеленський – заявку на членство у Північно- Атлантичному альянсі.

Друга спроба: наскільки реалістичним є вступ України до НАТО

Україна подала заявку на вступ до НАТО

Це вже друга спроба Києва стати членом НАТО. Перші кроки отримати План дій щодо членства на Бухарестському саміті НАТО у квітні 2008 року провалилися через позицію Німеччини та Франції. Коментарі розбиралися, наскільки реалістичним є вступ України до НАТО в умовах війни з Росією.

Чи можна прискорено вступити до НАТО

Щоб вступити до НАТО, потрібно схвалення всіх учасників організації. Спочатку необхідно надіслати заявку до Північно-атлантичної ради, яку розглянуть представники країн-членів і ухвалять рішення, як кандидату діяти далі, щоб досягти своєї мети. На думку аналітика Олександри Брзозовські, рішення про прийняття в НАТО нових членів ухвалюється виходячи з того, наскільки держава-кандидат відповідає стандартам НАТО у політичній, військовій та законодавчій сферах і який внесок здатне зробити в євроатлантичній безпеці.

Прискорений вступ до НАТО – це політичний вираз. Про прискорений вступ до НАТО говорять, коли політична система, законодавство та збройні сили країни-кандидата давно відповідають стандартам організації, а серед країн-членів не має виникнути довгих дискусій та роздумів щодо нового розширення альянсу. Сьогодні в такому контексті йдеться про перспективу вступу Швеції та Фінляндії до НАТО. Радник з питань зовнішньої та безпекової політики фінської партії "Національна коаліція" Генрі Ванханен вважає, що Фінляндія вже відповідає більшості стандартів і вимог НАТО і тому може стати членом організації в прискореному режимі. Підрозділи фінської армії сумісні зі збройними силами країн-членів НАТО, і вони можуть брати участь у військових операціях. Втім, розширення НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції блокує Туреччина.

Про прискорений вступ до НАТО говорять щодо тих країн, які мають стратегічно важливе значення для зміцнення євроатлантичної безпеки. У 1995-1996 роках була популярна ідея прискореного вступу до НАТО країн Центральної та Східної Європи, щоб запобігти зміцненню в цих країнах впливу Москви, який послабшав після закінчення холодної війни. У 1996 році за участю сенатора Джона Маккейна в Конгресі США було розроблено законопроект про внесення поправок до Акту про участь у НАТО 1994 року, щоб створити правові рамки для вступу до військового союзу Албанії, Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви , Молдови, Польщі, Румунії, Словаччини, Словенії, України та не тільки. За винятком України та Молдови всі держави вступили до НАТО у 1999-2009 роках.

Іноді прискорити процес вступу до НАТО пропонують законодавчі механізми, які допомагають обійти проблемні питання, які перешкоджають членству. Аналітик Heritage Foundation Люк Коффі запропонував для прискорення вступу Грузії до НАТО не поширювати дію статті 5 Статуту організації про колективну оборону на окуповані Росією грузинські регіони Абхазія та Південна Осетія та внести відповідні поправки до статті 6, де зазначені території, що знаходяться в зоні відповідальності альянса. Інакше, на думку Коффі, вступ Грузії до НАТО означав би автоматичне втягування інших країн-членів у збройний конфлікт із РФ. У 2018 році ця пропозиція розглядалася в парламенті Грузії, але так і залишилася нереалізованою.

Грузію, як і Україну, не взяли до НАТО після Бухарестського саміту 2008 року через побоювання, що це не сподобається керівництву РФ, з якою альянс мав консультативний орган. НАТО розглядала РФ як норовливого сусіда, з яким можна співпрацювати у різних сферах, і не бачила в ній загрози. Однак часи змінилися…

Які перспективи України в НАТО

Перераховані вище кейси відповідають ситуації, в якій опинилася Україна. На відміну від фінських та шведських військовослужбовців, бійці ЗСУ не тільки пройшли тримісячну підготовку за програмами НАТО, але й успішно застосували знання на полі бою з російськими окупантами. Українські військові використовують не лише радянську зброю, а й зразки озброєнь, що відповідають стандартам НАТО, включаючи РСЗВ HIMARS , протитанкові комплекси Javeline, безпілотники Switchblade, автоматичні гвинтівки AR -15 та багато іншого. Протягом кількох років США сприятимуть повному переходу ЗСУ на озброєння, що відповідають стандартам НАТО, починаючи від техніки та артилерії до стрілецької зброї.

За нинішніх умов членство України в НАТО допоможе знизити загрозу застосування Росією ядерної зброї, про яку так багато говорять в Америці та Європі. Якщо Росія справді вдарить ядерними боєголовками по Києву чи іншому місту, по атомній електростанції, а може, по військовому об'єкту, то наслідки радіоактивного зараження торкнуться наших натовських сусідів. Інша річ, якщо Україна вступить до НАТО у найкоротші терміни. Якщо Росія наважиться застосувати ядерну зброю в Україні або організувати нові наступальні операції з використанням мобілізованих резервістів, то ризикує виявитися втягнутою у війну з сильнішим і краще підготовленим противником.

Безперечно, бар'єрами на шляху до вступу України до НАТО є наявність російських окупаційних військ на нашій території, проблеми з територіальною цілісністю, які лише посилюються. Україна не відповідає всім стандартам членства в НАТО. Серед країн-членів немає єдиної позиції щодо вступу України до НАТО. Нашу заявку підтримали Чехія, Словаччина, країни Балтії, Північна Македонія, Чорногорія, Польща, Румунія. США дотримуються двоїстої позиції – підтримують євроатлантичні устремління України, але не готові дати нам зелене світло в НАТО просто зараз. Німеччина, як і раніше, настроєна скептично. Угорщина ще до вторгнення РФ обіцяла блокувати рішення в НАТО щодо України.

Проте де-факто країни-члени НАТО тривалий час надають Україні військову допомогу, яку можна було організувати відповідно до статті 5 Статуту альянсу. Зближення України та НАТО в останні роки стало однією із причин для вторгнення Росії 24 лютого. Вступ України до НАТО не означає, що країни-члени обов'язково мають надсилати своїх військових на поле бою. Перспективи вступу України до НАТО, як і раніше, неоднозначні, але аргументів на користь нашого членства додалося.

Навіщо Зеленський подав заявку на членство в НАТО саме зараз

Незалежно від того, чи візьмуть Україну в НАТО чи ні в найближчому майбутньому, подання заявки Зеленським варто розглядати як політичну відповідь на спроби РФ узаконити анексію нових українських земель і шантажувати нас ядерною зброєю. На Банковій дали зрозуміти Кремлю, що про жодну капітуляцію, нейтралітет та інше нездійсненне марення, яке народжують російські чиновники, не може бути й мови. Зеленський дав зрозуміти російському суспільству, що Україна втрачена для них назавжди і, окрім співпраці з НАТО, ми не розглядаємо для себе іншого шляху у сфері безпеки.

Заявка до НАТО – це сигнал європейським та американським партнерам. Київ намагається добитися від Вашингтона та Брюсселя більш рішучих дій щодо упокорення Росії, якщо негласний мораторій на членство України в НАТО все ще діє. У зв'язку з анексією Луганська, Донецька, Маріуполя, Мелітополя та Херсона колективному Заходу варто посилити антиросійські санкції, дати нам більше зброї та боєприпасів для остаточного розгрому росіян та звільнення всіх своїх земель, включаючи Крим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини