До БРІКС хоче приєднатися четверта найбільша країна світу

Населення Індонезії зараз складає понад 280 мільйонів людей. Більше тільки в Китаї, Індії та США.

Індонезія висловила намір приєднатися до БРІКС, що підтверджено заявою Міністерства закордонних справ цієї країни.

"Індонезія прагне приєднатися до БРІКС у рамках своєї незалежної і активної зовнішньої політики. Це не означає належність до якогось блоку, а скоріше активну участь у кожному міжнародному форумі", – зазначив новопризначений міністр закордонних справ Сугіоно, відомий, як і багато індонезійців, тільки на ім’я, без прізвища.

Як повідомляє Reuters, Індонезія, яка є четвертою за чисельністю населення країною у світі, дотримується позаблокової зовнішньої політики. Президент Прабово Субіанто, який обійняв посаду цієї неділі, неодноразово підкреслював прагнення підтримувати дружні стосунки з усіма країнами, зокрема з Китаєм і США, без приєднання до будь-яких військових блоків.

Сугіоно також додав, що участь у БРІКС відповідає основним програмам уряду Індонезії, особливо у сферах забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки, боротьби з бідністю та розвитку людських ресурсів. Він пояснив, що країна розглядає БРІКС як платформу для просування інтересів Глобального Півдня.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Байден зазнав чергового гучного провалу. У Казані 22–24 жовтня відбувся саміт БРІКС, на який Кремль покладав надії, намагаючись представити його як свідчення "міжнародної підтримки" Росії. Проте ці сподівання не виправдалися, відзначив в ефірі 24 каналу член Республіканської партії США Борис Пінкус. При цьому він вважає, що БРІКС може становити небезпеку для Сполучених Штатів.

За його словами, хоча БРІКС був ініційований Росією, нині її вплив на це об'єднання значно знизився. Окрім Росії, до БРІКС входять Бразилія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка, а також нові члени – Іран, Єгипет, Ефіопія та Об'єднані Арабські Емірати. На ці країни припадає 45% населення світу та 35% світової економіки.