Дипломатичний скандал: Чому у США вимагають звільнити Маркарову

Республіканці вимагають звільнити посла України Оксану Маркарову

Ситуація з вищою мірою недипломатичним листом спікера американського Конгресу з вимогою звільнити посла України в США створює достатньо серйозну кризу для української дипломатії, яка вимагає дуже ретельного аналізу ситуації перед будь-якими діями у відповідь, заявив нардеп Богдан Яременко.

За його словами, кажуть, що, ймовірно, президенту Володимиру Зеленському не треба було їхати на завод з виробництва зброї в Пенсильванії. Проте, на думку нардепа, це не так, особливо, якщо згадати про те, що противники України регулярно розповсюджують наративи про те, що Штатам, буцімто, невигідно допомагати Україні.

"У цьому контексті візит президента України на новостворений чи розширений під потреби України завод - це правильний меседж, який покликаний нагадати, що допомога Україні вигідна США навіть з точки зору збільшення фінансування своєї промисловості і створення нових робочих місць", - говорить Яременко.

За його словами, республіканці отримували пропозиції про зустріч із Володимиром Зеленським, проте відмовилися від них. При цьому республіканці вимагають звільнення посла Оксани Маркарової через те, що Зеленський відвідав завод у Пенсильванії у супроводі демократа, адже цей штат є тим, який коливається і вибір жителів буде мати вплив на результати президентських виборів.

"Ставлячи себе на місце посла Маркарової, мушу визнати, що напевно, зваживши ризики, рекомендував би президенту Зеленському летіти в Пенсильванію. Надто важливо було і є донести сигнал, що допомога Україні вигідна американцям, надто добре Пенсильванія відповідає логістичним потребам (мінімальні відстані, мінімальний час для переїздів). Також посол однозначно враховувала, що пропозиції республіканцям від України про зустрічі були, і саме ці пропозиції були знаком того, що Україна дотримується правила збалансованих відносин з обома політичними партіями", - відзначив Яременко.

За його словами, виглядає, що ультиматум республіканців продиктований винятково інтересами виборчої кампанії в США. Реагування на нього стане підігруванням у виборчій кампанії в тій же мірі, що і ігнорування, додав нардеп.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Трамп знову заявляє, що припинить допомогу Україні у разі свого переобрання.