Головна Новини Політика зовнішня політика Чи світить Україні зірка НАТО: які шанси у військових отримати підтримку Альянсу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи світить Україні зірка НАТО: які шанси у військових отримати підтримку Альянсу

Україні потрібна допомога НАТО, адже зараз наша армія сама протистоїть російській агресії

16 лютого 2021, 14:29
Поділіться публікацією:

Міністри оборони НАТО обговорять розширення фінансування військової активності на східному фланзі Альянсу. Цікава кооперація, що викликає більше запитань, ніж відповідей. До чого може привести таке розширення? Як це може відбитися на Україні? "Коментарі" оперативно звернулися за експертною думкою, щоб розібратися чи "світить" зірка НАТО нашій країні. 

Чи світить Україні зірка НАТО: які шанси у військових отримати підтримку Альянсу

Допомога НАТО не завадила б українським військовим. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Планується створення командування вогнем театру військових дій"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин підкреслює, що пропозицію генсека НАТО Йенса Столтенберга обговорити розширення фінансування військової активності на східному фланзі Альянсу потрібно розглядати в комплексі заходів Північноатлантичного альянсу.

"У НАТО усвідомили в останні роки, яка загроза йде на східному фланзі від путінської Росії. І поки РФ збільшує військову присутність на своїх західних кордонах — НАТО робить те саме на східних", — каже Влад Волошин.

Він звертає увагу, що США з приходом нового президента вирішили переглянути програму виведення своїх військових з Європи.

"Швидше за все, чисельність американських військових або залишиться незмінною, або навіть збільшитися. Так, уже відомо, що в Румунії, однією з країн НАТО, будуть розгортатися додаткові сили військовослужбовців США, — відзначає військовий експерт. — Можливо, додаткові фінанси виділять натовським союзникам в Східній Європі, включаючи Україну. Щоб вони (ми) могли ефективніше взаємодіяти з країнами блоку НАТО. Це стосується питань військових навчань, розгортання на морі тощо".

Влад Волошин підкреслює, що Альянс змінюватиме підхід до ведення бойових дій.

"Планується створення командування вогнем театру військових дій. Це говорить про те, що НАТО змінює концепції ведення військових дій. Спочатку буде визначення мети, виявлення її — і нанесення ударів високоточною зброєю, всіма засобами ураження. Змінюючи концепцію, НАТО хоче, щоб і союзники в бойових групах були готові взаємодіяти з країнами Альянсу. Тому і вноситься пропозиція про необхідність збільшення фінансування саме цих союзників", — вважає військовий експерт. 

НАТО "одужує", усвідомлюючи загрози з боку РФ

Політолог Кирило Сазонов зазначає, що НАТО поступово "одужує" від благодушного стану зневаги загрозою з боку Росії.

"Агресія 2008 року проти Грузії була витлумачена як випадковість. Але окупація Криму та війна на Донбасі у 2014 році запустили в Альянсі процес переосмислення стратегії", — стверджує експерт.

На думку політолога, оскільки всі спроби умовити РФ відмовитися від агресивної стратегії успіхом не увінчалися, а санкції діють досить повільно, в НАТО згадали про свою основну задачу — протистояння військовим загрозам.

"Збільшення фінансування цього напрямку цілком логічне — війна не із дешевих розваг. І Україна має право розраховувати на серйозне збільшення допомоги, тому що зараз фактично самостійно протистоїть російській агресії. І поки РФ загрузла в конфлікті на Донбасі, країни НАТО можуть не турбуватися з приводу відкриття другого фронту проти однієї з них. Так що логічно з боку Альянсу всіляко посилювати військову підтримку нашої країни. І завдання української влади максимально використовувати цю можливість", — впевнений Кирило Сазонов.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в НАТО зробили важливу заяву з приводу війни на Донбасі.

Також на порталі можна дізнатися, якою ж є головна умова для вступу України в Північноатлантичний альянс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини