Чому в Ірані розпочалися протести

Під час мітингів вбиті двоє людей

Іран стикнувся з найсильнішою посухою за останні 50 років, через нестачу води громадяни вийшли на вулиці з антиурядовими гаслами, під час яких були вбиті двоє людей. Про це повідомляє Iran International.

Останніми днями по всій іранській провінції Хузестан тривають акції протесту. Місцеве сільське господарство та тваринництво опинилося на межі виживання, а на додачу до цього влада почала відключати електроенергію. Деякі мітингарі озвучують антиурядові гасла, та гасла проти верховного лідера аятоли Алі Хаменеї.

Наймасштабніша акція відбулася у Сусангерді – місті поруч з ірано-іракським кордоном. Левова частка його жителів – арабомовне населення. Окрім того, акції протесту відбулися також в інших містах Хузестану – центру нафтовидобутку країни. Саме він забезпечує економічне життя Ірану.

У соціальних мережах з'явилися відео, на яких протестуючі розпалюють багаття, щоб перекрити дороги, у той час, як іранські силовики намагаються їх розігнати.

17 липня стало відомо, що під час протестів був застрелений мітингувальник, проте місцевий чиновник у місті Шадеган звинуватив інших учасників акцій протесту в його вбивстві, заявивши, що нібито це вони стріляли кулями у повітря задля провокацій.

Зазначимо, що посуха в країні почалася у 2021 році через те, що взимку та навесні в Ірані значно зменшилася кількість опадів. Також крім посухи, економіка Ірану сильно постраждала від санкцій США та від пандемії коронавірусу. Інфляція в країні щорічно перевищує 50%, а рівень безробіття продовжує зростати.

Нагадаємо, колишній американський президент Дональд Трамп під час звернення після атаки з боку Ірану по військових базах США в Іраку заявив, що Ірану не дозволять мати ядерну зброю. Всі деталі ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.