Чи залишаться окуповані території за РФ: що задумав Зеленський

Питання статусу окупованих територій влада планує винести на референдум

Президент України Володимир Зеленський зайняв дуже правильну позицію, заявивши, що питання статусу окупованих територій може бути винесене на всеукраїнський референдум, заявив політолог Віталій Кулик.

"Коли Володимир Зеленський говорить про референдум щодо територіальних поступок росії, він не відходить від Конституції. Тут немає ніякої сенсації. Згідно з чинною Конституцією, будь-які територіальні зміни відбуваються після референдуму, який має проводитись на території всієї України", - наголосив Віталій Кулик.

За словами політолога, без дотримання норм Конституції не може проходити будь-який переговорний процес.

"Неможливо проводити переговорний процес, наслідком якого передбачені спеціальні статуси або адміністрування окремих територій, окупованих Росією, не маючи результатів референдуму. Без думки народу президент не може одноосібно ухвалювати рішення під час переговорів. Більше того, таке рішення не може лежати в основі будь-якої переговорної позиції", - зазначив він.

Експерт також пояснив, що означає заява президента про референдум.

"Перш за все, що виключається визнання Україною окупованих територій за Росією. По-друге, що питання статусів Криму і Донбасу – дискусійне, а тому має бути винесене на всеукраїнське обговорення. Тобто, обов’язково має бути референдум про статус цих територій", - додав політолог.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президент Володимир Зеленський відреагував на події, які відбуваються в Курській області. Він підкреслив, що українці вміють досягати своїх цілей, хоча саме росіяни вибрали "досягнення цілей" у війні. Очільник України повідомив, що головком Олександр Сирський протягом дня йому тричі доповідав. При цьому Зеленський підкреслив, що всі ці доповіді були результативними, і саме це потрібно Україні. Окрім того, Зеленському також доповідав міністр оборони Рустем Умєров. Його доповідь стосувалася постачання озброєнь та техніки українській армії.