Чи приїде РФ на другий саміт миру: прогноз експерта

Росія прагне нав'язати Україні свої умови завершення війни

Речник Кремля Дмитро Пєсков спростував будь-які припущення про те, що обмін в'язнями між РФ та країнами Заходу ознаменував будь-яке розморожування відносин, яке могло б відкрити шлях до мирних переговорів у війні проти України.

За словами політолога, політичного консультанта Володимира Фесенка, Росія від самого початку не визнавала саміти миру, ініційовані Україною, та одразу ж відмовилася від участі у другому саміті миру, незважаючи на публічне запрошення з боку України.

"Пєсков не сказав нічого нового. Саміти миру ламають російську стратегію примусу України до переговорів на своїх умовах. Саме тому Росія не визнає саміту миру, і з високою ймовірністю не братиме участі у другому саміті миру. Єдиний фактор, який теоретично може змінити позицію Росії, – це Китай. Також можуть вплинути і результати виборів у США, якщо Трамп переможе. Але поки що сценарій участі Росії у другому саміті миру видається малоймовірним. До того ж, треба розуміти, що саміти миру – це не переговори про завершення війни. У кращому випадку, вони можуть створити передумови для майбутніх переговорів", – наголосив Володимир Фесенко.

На його думку, "великий обмін" не має жодного відношення до теми переговорів щодо завершення війни в Україні. Переговори про цей обмін тривали близько двох років. Вони мають свою логіку, яка не має прямого відношення до війни в Україні. І цей обмін говорить не про потепління у відносинах між Заходом та Росією, а про повернення цих відносин і за формою, і за змістом до часів Холодної війни.

"Жодних таємних переговорів про завершення війни немає. Немає жодних натяків на такі переговори. До того ж, усі серйозні гравці, зокрема й у Кремлі, чудово розуміють, що домовитися про закінчення війни без участі України неможливо. Це тільки російська пропаганда говорить про те, що ми все робимо за вказівкою американців. При цьому високопосадовці Росії регулярно скаржаться своїм американським колегам на "неслухняність" України, на те, що Україна порушує всі "червоні лінії", про які говорять у Росії та на Заході. І у Вашингтоні, і Москві чудово розуміють, що Україну не вдасться поставити перед фактом якихось таємних домовленостей. До того ж, є позиція європейських країн, які підтримують Україну, і не погодяться на мир на російських умовах. Без переговорів із Україною завершити нинішню війну неможливо", – вважає Володимир Фесенко.

При цьому він погоджується з тим, що при будь-яких прямих контактах високопоставлених представників США та РФ (міністрів оборони, керівників спецслужб) тема України порушується. Але це не переговори, наголошує експерт.