Чи готова Україна до повернення Криму — Кулеба

За словами глави МЗС України, українська влада має в запасі стратегію із деокупації півострова

До проведення міжнародного саміту "Кримська платформа" залишилися лічені дні, тому теми, пов'язані з Кримом, обговорюються більш голосно і бурхливо. На переконання керівника МЗС України Дмитра Кулеби, українська влада тверезо оцінює свої можливості повернути півострів і реінтегрувати його назад в країну, повідомляє "НВ".

Кулеба називає Україну дивною державою, яке часто не буває готовою до різних викликів, але завжди знаходить на них управу.

На думку міністра, не тільки верхівка влади, а й абсолютно всі її інституції повинні мати чіткий перелік дій як для поступової деокупації захопленого Росією півострова, так і для його остаточного повернення до складу України.

"Такий план повинен бути у військовослужбовців, МВС, економістів, екологів, освітян, держуправлінців", — вважає чиновник.

При цьому він розуміє, що подібне очікування може розтягнутися на рік або навіть десятиліття.

В цілому ж, за словами Дмитра Кулеби, Україна останнім часом змогла зробити більше для повернення Криму, ніж за попередні сім років. У цей список міністр відносить і стратегію із деокупації півострова, і окремі програми, якими опікуються в Міністерстві реінтеграції.

Окремим пунктом Кулеба виносить все ту ж "Кримську платформу", чиє засідання заплановано на 23 серпня. Також дипломат вважає, що Україні потрібна так звана "мода на Крим", щоб заохочувати людей приєднуватися до ініціативи.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, у чому, на думку Кулеби, полягають проблеми, пов'язані з введенням більш жорстких санкцій проти офіційної Москви через Крим і Донбасу. Подробиці — в нашій публікації.

Також на порталі ми розповідали, що міжнародний саміт, присвячений питанням деокупації і реінтеграції Кримського півострова до складу України, остаточно закінчив прийом заявок від країн-учасниць. Які саме країни збираються бути представлені на різних рівнях, читайте в нашому матеріалі.