Чаус, туризм і відносини із РФ: чого чекати від візиту Зеленського до Молдови

Експерти розповіли, чим особливе прийдешнє перебування Володимира Зеленського на торжестві до 30-річчя незалежності Молдови

У п'ятницю, 27 серпня, громадяни Молдови відзначатимуть 30-річчя незалежності своєї держави. На урочисту частину запрошено і українського президента Володимира Зеленського, який пізніше ще й візьме участь у чотиристоронній зустрічі з колегами із Румунії, Польщі та, власне, Молдови. "Коментарі" поцікавилися у експертів, чого очікувати від цього візиту, і чи можна сказати, що справа викраденого цієї весни з Кишинева екссудді Чауса відійшла на задній план і вже не шкодить україно-молдавським відносинам. Також фахівці розповіли, які важливі віхи співпраці варто розвивати Україні та Молдові.

"Москва теж поки вичікує, очевидно, сподіваючись вбити клин у відносини Києва і Кишинева"

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко відзначає кілька важливих моментів.

"Спочатку було заявлено про те, що на День незалежності в Молдову поїде прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. В принципі такий візит був би цілком логічним, з огляду на, що Молдова — парламентська республіка. Підвищення рівня візиту до президентського свідчить про те, що Київ надає особливого значення українсько-молдавським відносинам. Тим більше, що недавно Майя Санду відвідала Київ і прийняла участь в саміті "Кримської платформи". З огляду на тиск, який Росія надавала на різні країни з метою зірвати саміт, подібний крок з боку Санду гідний поваги і високої оцінки. Такою оцінкою може бути і відповідний візит Володимира Зеленського до Кишинева", — вважає експерт.

На його думку, що стосується справи Чауса, то тут необхідно дочекатися результатів розслідування обставин його зникнення із Молдови з боку українських правоохоронних органів.

"Цілком можливо, що різні політичні сили як всередині Молдови, так і всередині України будуть намагатися використовувати цю справу для критики чинної влади. Однак на українсько-молдавські відносини воно зараз навряд чи істотно вплине, — каже Артем Філіпенко. — У всякому разі, молдавська сторона показує, що вона не має наміру створювати великий інформаційний шум навколо "справи Чауса"".

Експерт вважає, що навряд чи можна говорити про якусь спільну протидію України і Молдови російській агресії.

"Підсумки нещодавнього візиту заступника голови адміністрації президента Росії Дмитра Козака в Кишинів і його зустрічі з Санду, показують, що Молдова не має наміру йти на конфронтацію з Росією. Вона збирається зосередитися на внутрішньому порядку: боротьбі з корупцією, реформі правосуддя тощо. Москва теж поки вичікує, очевидно, сподіваючись вбити клин у відносини Києва і Кишинева. Інша річ, — зазначає Артем Філіпенко, — що уникнути конфронтації Молдови з Росією в перспективі навряд чи вдасться".

У Кремлі, підкреслює фахівець, все одно сприймають перемогу Санду і її політичної сили, як поразку Росії. Не забудуть там і її візит на саміт "Кримської платформи".

"Неминучі тертя з Росією і при реалізації внутрішнього порядку денного, — продовжує Артем Філіпенко. — Дмитро Козак за підсумками зустрічі з президентом Молдови 11 серпня заявив: Майя Санду запевнила його, що блокади Придністров'я не буде. Питання в тому, що розуміти під блокадою. Санду неодноразово заявляла, що має намір покінчити з контрабандою та корупційними схемами на кордоні. Покінчити з контрабандою без взяття під контроль придністровської ділянки українсько-молдовського кордону неможливо. Попередній уряд Молдови відклав введення повноцінного спільного контролю на пункті пропуску "Кучурган" до початку наступного року. Але до нескінченності відтягувати це рішення неможливо. Крім того, очікується, що з 1 вересня нинішнього року Україна припиняє допуск на свою територію автомобілів з придністровськими номерами".

Проблема в тому, пояснює експерт, що в Придністров'ї створення спільних українсько-молдавських митно-прикордонних постів і обмеження пересування автомобілів із придністровськими номерами сприймають саме як "блокаду". Своє негативне ставлення щодо цих кроків висловлювала і Москва. Тому перед керівництвом Молдови постане дилема: проводити рішучу політику, спрямовану на боротьбу з контрабандою, спираючись на допомогу України і ризикуючи викликати невдоволення Москви — або залишити все як є, зберігаючи корупційні ризики, які несе в собі контрабанда.

"Є широке коло питань у двосторонніх відносинах, на вирішення яких розраховує молдавська сторона, — зазначає Артем Філіпенко. — Це завершення демаркації кордону, реалізація інфраструктурних проєктів, таких, наприклад, як міст через Дністер між Ямполем і Косеуць. Найгострішим залишається питання будівництва України гідроелектростанцій на Дністрі. Як відомо, у Кишинева плани України щодо розвитку гідроенергетики викликають серйозні побоювання, бо практично вся Молдова живиться водою з Дністра. І тут, очевидно, доведеться шукати компроміси, тому що Україна також потребує додаткових енергетичних потужностей".

Серед перспективних напрямків експерт називає розвиток туризму.

"Раніше громадяни Молдови влітку масово відпочивали в Україні. Пандемія COVID-19 фактично припинила приплив молдавських туристів. Але є надія на сезон наступного року, — говорить Артем Філіпенко. — Тут важливо вирішити істотно реанімувати транспортну інфраструктуру, особливо на півдні Одеської області, щоб полегшити доступ до курортної зони. Той, хто подорожував і Молдовою, і півднем Одеської області, знають, який там стан автодоріг. Дещо стало змінюватися останнім часом, але поки ще недостатньо. Через пандемію припинився рух поїздів між Кишиневом і Одесою, а нині до цієї проблеми додалося і критичний стан підприємства Молдавські залізниці. Можливо, є сенс спільно подумати над тим, щоб до наступного сезону відновити пасажирське залізничне сполучення".
"Справа Чауса значною мірою заглохло в інформаційному просторі"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович впевнений, що майбутній візит Зеленського в Молдову — це важливий крок, оскільки наші країни в силу різних обставин є стратегічним партнерами. А потім навіть такий візит, протокольного плану, піде на користь розвитку подальших взаємовідносин, формування нової політики щодо тієї влади, яка нещодавно з'явилася в Молдові.

"Відносно справи Чауса — публічно про неї сторони говорити точно не будуть, — прогнозує експерт. — Це не означає, що її не згадають в кулуарах або на рівні спілкування між представниками спецслужб, офісів та адміністрацій президентів. Але публічно його розкручувати не будуть. Це не вигідно президенту Молдови Майї Санду (у неї і так з цього приводу були певні внутрішньополітичні проблеми, пов'язані з тим, що опоненти всіляко цю тему "качали", вбиваючи клин між офіційними Кишиневом і Києвом). І, безумовно, це не вигідно українській владі, яка прагне уникнути подальших звинувачень у використанні спецслужб для викрадення людей, зведення рахунків з опонентами і так далі", — пояснює Ігор Рейтерович.

Експерт також звертає увагу, що справа Чауса значною мірою заглохла в інформаційному просторі.

"Я думаю, ставка на це і робиться. Щоб про нього і не згадували і по-тихому спустили на гальмах. Так, як нинішня влада хотіла використовувати екссуддю проти влади минулої, вже не вийде, — вважає експерт. — І тепер для Зеленського і Ко важливо, щоб про цю справу мінімально говорили, а краще взагалі не згадували — особливо в контексті наших взаємовідносин з Молдовою".

Що стосується пріоритетів українсько-молдавських відносин — тут, на думку Ігоря Рейтеровича, на першому місці те, що обидві країни мають частину де-факто окуповані території, на яких знаходять російські війська.

"Це хороший предмет для розмови, визначення загальної політики у протидії російській агресії, вирішенні проблем тимчасово окупованих територій, — зазначає експерт. — Важливо, якої позиції в цьому ракурсі дотримується новий президент Молдови. Якщо Майя Санду готова піти на певну ескалацію ситуації (не в військовому плані, а в політичному), можливо, пролунають якісь пропозиції. І Україна здатна ними скористатися, щоб створити додатковий фронт, тиск на РФ. Щоб та думала не тільки про нас, а й відволікалася на інші "хворі точки", які сама ж створила на територіях інших країн".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що і на яких умовах офіційна Москва готова "допомагати" центральній влади Молдови. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, чим, на думку Володимира Зеленського, Україна разом з Грузією і Молдовою поплатилися, вирішивши орієнтуватися на членство в ЄС.