Бути посередником замало. Зеленський поділився очікуваннями від Китаю

Україна сподівається, що Китай буде тиснути на Росію

Для припинення війни в Україні Китай має не просто виконувати функції посередника у переговорах, а повинен тиснути на Росію, як це роблять США і ЄС.

Про це в інтерв'ю французькому виданню Le Monde заявив президент України Володимир Зеленський.

Глава держави зазначив, що Китай повинен робити більше, ніж просто бути посередником, якщо хоче зупинити війну в Україні.

"Якщо Китай захоче, він зможе змусити Росію зупинити цю війну. Я б хотів, щоби Китай робив більше, аніж просто був посередником. Я б хотів, щоби Китай чинив тиск на Росію для припинення війни. Так само, як чинять тиск Сполучені Штати. Так само, як чинить тиск Європейський Союз", - заявив Володимир Зеленський.

За його словами, чим більший вплив має країна, тим більший тиск вона може чинити на Росію.

"У воєнний час, коли є агресор, ви не можете позиціонувати себе як посередник", - резюмував український президент.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що уряд Китаю за підсумками зустрічей міністра закордонних справ КНР Ван І із керівниками зовнішньополітичних відомств України, США та Росії продовжить підтримувати політичне врегулювання "української кризи". Таку заяву під час брифінгу зробив представник МЗС КНР Лінь Цзянь. "Щодо "української кризи", Китай завжди займає неупереджену та справедливу позицію", — сказав він.

За словами Лінь Цзянь, Пекін завжди прагнув якнайшвидшого завершення "українського конфлікту", прагнучи знайти для цього політичні методи, оскільки припинення вогню та відновлення світу вигідне всім сторонам.