Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська відповіла, чий же Крим

За останні півроку Тихановська почала краще розуміти кримське питання

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська дала відповідь на запитання, кому ж належить Кримський півострів. Позицію політик озвучила під час онлайн-зустрічі білоруських опозиціонерів та групи українських депутатів. Про це у власному Telegram-каналі повідомив народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

"Крим за законом є Україною, але вже кілька років де-факт контролюється Росією. І за ці півроку ми краще почали розуміти Україну", — зазначила у своїй промові Світлана Тихановська.

Також опозиціонерка порівняла кримське питання із тиранським режимом самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. За її словами, ситуація ідентична: законодавчо Лукашенко не має прав очолювати державу, але де-факто останні шість місяців утримує владу у власних руках.

До участі в онлайн-зустрічі, окрім депутатів, також було запрошено голову постійної делегації України в ПАРЄ Марію Мезенцеву та голову Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка.

Нагадаємо, влітку 2020 року в Білорусі спалахнули численні мирні протести. Громадяни не визнавали результатів президентських виборів, які, за офіційними державними даними, нібито виграв чинний глава держави Олександр Лукашенко. Проте мітингувальники були певні — перемогу отримала опозиціонерка Світлана Тихановська. Це не сподобалося режиму Лукашенка, і протести намагалися придушити із допомогою правоохоронців.

Як повідомляли "Коментарі", на мітингу солідарності наприкінці січня 2021 року в Білорусі було заарештовано понад сто осіб.

Слід зазначити, що біло-червоно-білий прапор, який став символом білоруської революції, може бути визнаним у країні екстремістським.