Байден та Україна: що зміниться для українських олігархів після інавгурації 46-го президента США

Експерти вважають, що українські олігархи не відчують кардинальних відмінностей після зміни президента США

Конгрес Сполучених Штатів Америки підрахував голоси Колегії вибірників на виборах президента США і перемога представника Демократичної партії Джо Байдена затверджена офіційно. 20 січня відбудеться інавгурація Байдена. На церемонії він принесе присягу і офіційно стане 46-м президентом США. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, хто з українських олігархів і чому може потрапити під удар після того, як Джо Байден офіційно стане президентом США.

Українські олігархи vs. американське правосуддя

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко закликає не думати, що для Адміністрації Байдена українські олігархи будуть якимось особливим пріоритетом.

"Проблеми в Штатах для українських олігархів виникають не у зв'язку зі зміною президента США, а у зв'язку з претензіями американського правосуддя, і в тому випадку, якщо вони порушують американські закони (або порушення ними законів в третіх країнах створюють проблеми для американських громадян і / або американських компаній). Вже давно такі проблеми існують для Дмитра Фірташа, - нагадує Володимир Фесенко. - І зміна президентів США ніяк на ці проблеми не вплинула. Минулого року виникли проблеми в США для Ігоря Коломойського і його бізнес-партнерів. Особливо зауважу, що в той момент президентом США був Дональд Трамп, якому Коломойський через своїх людей намагався надавати політичні послуги. Але на розслідування в США це ніяк не вплинуло. Це розслідування продовжиться і за президентства Байдена".

Так що, підкреслює експерт, справа не у прізвищі президента США, а в дотриманні українськими олігархами законів США. Як, втім, і законів інших країн.

"Україна - на периферії американської уваги"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає: "Треба розуміти, що у Джозефа Байдена зараз буде безліч завдань по зшивання своєї країни та відновленню ролі США у світі. Україна знаходиться десь на периферії американської уваги".

Тому, підкреслює експерт, буде продовжено те, що вже розпочато.

"Тобто, США продовжать спроби екстрадувати Димитрія Фірташа, а також продовжиться розслідування за діяннями Ігоря Коломойського на території Штатів. Мінімальні шанси існують на те, що США в рамках протистояння з РФ зацікавляться міжнародною діяльністю Віктора Медведчука", - вважає Олександр Кочетков.

Політтехнолог акцентує, що нові розслідування по українських олігархах можуть виникнути тільки з ініціативи української сторони.

"Але нинішня влада таку ініціативу, на жаль, проявляти не прагне", - резюмує Олександр Кочетков.

Раніше "Коментарі" писали, що новообрана віце-президент США Камалла Харріс знялася для обкладинки журналу Vogue. Матеріал за мотивами бесіди з яскравою учасницею політичної кампанії Джо Байдена вже опублікований на сайті видання.