Головна Новини Політика зовнішня політика Байден та Україна: що зміниться для українських олігархів після інавгурації 46-го президента США
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден та Україна: що зміниться для українських олігархів після інавгурації 46-го президента США

Експерти вважають, що українські олігархи не відчують кардинальних відмінностей після зміни президента США

11 січня 2021, 14:07 comments2191
Поділіться публікацією:

Конгрес Сполучених Штатів Америки підрахував голоси Колегії вибірників на виборах президента США і перемога представника Демократичної партії Джо Байдена затверджена офіційно. 20 січня відбудеться інавгурація Байдена. На церемонії він принесе присягу і офіційно стане 46-м президентом США. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, хто з українських олігархів і чому може потрапити під удар після того, як Джо Байден офіційно стане президентом США.

Байден та Україна: що зміниться для українських олігархів після інавгурації 46-го президента США

Байден vs. Фірташ и Коломойський.Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Українські олігархи vs. американське правосуддя

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко закликає не думати, що для Адміністрації Байдена українські олігархи будуть якимось особливим пріоритетом.

"Проблеми в Штатах для українських олігархів виникають не у зв'язку зі зміною президента США, а у зв'язку з претензіями американського правосуддя, і в тому випадку, якщо вони порушують американські закони (або порушення ними законів в третіх країнах створюють проблеми для американських громадян і / або американських компаній). Вже давно такі проблеми існують для Дмитра Фірташа, — нагадує Володимир Фесенко. — І зміна президентів США ніяк на ці проблеми не вплинула. Минулого року виникли проблеми в США для Ігоря Коломойського і його бізнес-партнерів. Особливо зауважу, що в той момент президентом США був Дональд Трамп, якому Коломойський через своїх людей намагався надавати політичні послуги. Але на розслідування в США це ніяк не вплинуло. Це розслідування продовжиться і за президентства Байдена".

Так що, підкреслює експерт, справа не у прізвищі президента США, а в дотриманні українськими олігархами законів США. Як, втім, і законів інших країн.

"Україна — на периферії американської уваги"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає: "Треба розуміти, що у Джозефа Байдена зараз буде безліч завдань по зшивання своєї країни та відновленню ролі США у світі. Україна знаходиться десь на периферії американської уваги".

Тому, підкреслює експерт, буде продовжено те, що вже розпочато.

"Тобто, США продовжать спроби екстрадувати Димитрія Фірташа, а також продовжиться розслідування за діяннями Ігоря Коломойського на території Штатів. Мінімальні шанси існують на те, що США в рамках протистояння з РФ зацікавляться міжнародною діяльністю Віктора Медведчука", — вважає Олександр Кочетков.

Політтехнолог акцентує, що нові розслідування по українських олігархах можуть виникнути тільки з ініціативи української сторони.

"Але нинішня влада таку ініціативу, на жаль, проявляти не прагне", — резюмує Олександр Кочетков.

Раніше "Коментарі" писали, що новообрана віце-президент США Камалла Харріс знялася для обкладинки журналу Vogue. Матеріал за мотивами бесіди з яскравою учасницею політичної кампанії Джо Байдена вже опублікований на сайті видання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Мак

11 січня 2021, 15:22

Интересно, а Юлей заниматься не будут? Насколько я понимаю, там пан Лазаренко наговорил ей на пару сроков. По крайней мере - мог.


Новини