Головна Новини Політика зовнішня політика Байден-Путін: результати першої телефонної розмови
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден-Путін: результати першої телефонної розмови

Експерти вважають, що подібна розмова Джо Байдена з президентом Володимиром Зеленським - питання часу

27 січня 2021, 10:51 comments1153
Поділіться публікацією:


Байден-Путін: результати першої телефонної розмови

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

Відбулася телефонна розмова президентів США і Росії — Джо Байдена і Володимира Путіна. Перспективи відносин, результати розмови і можливість подібної розмови із Зеленським проаналізували українські експерти.

"Байден не має наміру обходити гострі кути"

Політичний експерт Євген Магда вважає, що телефонна розмова Байдена і Путіна певною мірою — елемент входження 46-го президента США у свої повноваження.

"Було б наївно вважати, що президент США не стане вести діалог з Кремлем, — підкреслює експерт. — Однак вже перша телефонна розмова продемонструвала, що Байден не має наміру обходити гострі кути у відносинах з Росією. Він підняв весь комплекс існуючих питань".

Сторони, зокрема, обговорили готовність США і РФ продовжити дію договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) на п'ять років, ситуацію з Навальний, хакерські атаки на компанію SolarWinds, пандемію коронавірусу, суверенітет України.

"Нагадаю, що Байден знайомий з Путіним і мав можливість виробити свою лінію поведінки щодо нього завчасно. Про масштаб протиріч між США і Росією переконливо говорить зміст прес-релізів за мотивами розмов на сайті Кремля і Білого Дому, — зазначає Євген Магда. — Відрадно відзначати, що Байден наголосив на підтримці суверенітету України. Вважаю, що це елемент національних інтересів США".

Україна ж, упевнений експерт, необхідно якомога чіткіше сформулювати власні національні інтереси, оцінити можливості та розставити пріоритети.

"Володимир Зеленський не опинився серед перших співрозмовників Джозефа Байдена — це вже факт, і це сигнал для офіційного Києва про необхідність активізувати пошук контактів з новою адміністрацією США. Основою для взаєморозуміння цілком може стати тактика малих справ, оскільки серйозно говорити про стратегічне партнерство України та США сьогодні не доводиться", — резюмує Євген Магда.

"Для розмови Байден-Зеленський потрібен чіткий порядок"

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що розмова Байдена з Путіним був продиктований тим, що повістка була задана заздалегідь — у вигляді необхідності розібратися з договором про ядерну зброю.

"Дана тематика дозволила Байдену і Путіну вже зараз поспілкуватися. Скориставшись цим, президент США окреслив й інші важливі теми, зокрема щодо україно-російської війни. У російському комюніке позначили, що мова йшла про "внутрішньоукраїнське врегулювання". А в американському відзначається, що президент Байден підтвердив тверду підтримку США суверенітету України", — підкреслює Олег Саакян.

На його думку, перспективи телефонної розмови між президентами США та України — досить непогані.

"Подібна розмова — питання часу. І він скоріше залежить від наявності чіткого порядку. У Штатах після зміни влади активно формується програмна політика у взаєминах з усіма державами, включно з Україною. Нам же слід виробити свій комплекс пропозицій і запитів в рамах двосторонніх взаємин, — говорить експерт. — Думаю, Україна і США можуть говорити про питання безпеки (військової та енергетичної), реформуванні наших антикорупційних органів, правосуддя".

Олег Саакян не вважає, що "кейс Дубинського" (нардеп від "Слуги народу", який потрапив під американські санкції) буде предметом розмови або серйозно вплине на відносини між Вашингтоном і Києвом.

"Зеленський на зустрічі зі" слугами "в понеділок публічно відмежувався від Дубинського і його дій. Зараз питання лише в тому — як відреагує сам фракція, партія. І це певний виклик для Офісу президента, якому треба вибудовувати працюючу конструкцію монобільшості. А там питання Дубинського виходить за рамки одного депутата. Мова про групу нардепів, орієнтовану на певного олігарха", — зазначає Олег Саакян, на думку якого телефонна розмова з Байденом або його відсутність навряд чи вплине на кадрову політику в ОП, на ситуацію у фракції СН.

Як повідомляв портал "Коментарі", Президент США Джо Байден 26 січня провів свій перший телефонний дзвінок зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Як повідомляють в прес-службі Білого Дому, Байден і Путін обговорили ряд питань, від кібератак до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини